AMERIKA ŠALJE JOŠ 200 VOJNIKA NA TAJVAN? SAD proširuju program obuke na kineskom ostrvu

Tanjug

23. 02. 2023. u 17:27

SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan radi obuke lokalnih oružanih snaga, preneo je danas Foks Njuz pozivajući se na neimenovani visoki izvor.

Foto Tanjug/AP

Prema navodima, reč je o proširenju programa obuke koji je u prošlosti uključivao Nacionalnu gardu, specijalne jedinice i marince, a prema navodima američkih zvaničnika, još pre samo godinu dana svega oko 30 američkih vojnika bilo je stacionirano na Tajvanu.

-Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i bezbednosni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina, rekao je portparol Ministarstva odbrane Marti Majners.

-Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona, dodao je.

Kako navodi Foks Njuz, povećanje broja trupa planirano je mesecima pre nego to su napetosti između Kine i SAD eskalirale nakon skandala sa navodnim špijunskim balonom iznad američkog kopna.

Vojnici koji odu na Tajvan imaće zadatak da obučavaju tamošnje snage o američkim sistemima naoružanja, kao i manevrima za suprotstavljanje potencijalnoj ofanzivi iz Kine.

Američka medijska kuća podseća da je Kina poslednjih nedelja često slala svoje brodove i avione u zajvanske vode i vazdušni prostor.

Međunarodna zajednica priznaje Tajvan kao deo Kine, koja nastoji da to ostrvo ujedini sa maticom.

Pogledajte više