SIMOR HERŠ PORUČIO: Neću svedočiti pred američkim Kongresom, ni pred UN, još uvek pišem

Novosti online 21. 02. 2023. u 17:46

AUTOR istrage o diverziji na „Severnim tokovim“ američki novinar Simor Herš izjavio je za Sputnjik da nikada neće svedočiti pred Kongresom SAD, a objasnio je i svoje neučestvovanje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Foto AP

-Ne idem u Kongres da svedočim. Već 50 godina sam u toj materiji i bavim se novinarstvom. Ne idem u Kongres da pričam o materijalima koje sam pripremio. To nije moj posao. Ja samo pišem. Nikada me nećete videti da svedočim pred Kongresom. Nikada to nisam radio, rekao je Herš.

U međuvremenu, u utorak će se u Savetu bezbednosti UN održati sednica Saveta bezbednosti, na zahtev Rusije, na temu diverzije na gasovodima „Severni tok“.

Na pitanje zašto ne učestvuje na sednici (kao govornik), Herš je odgovorio:

-Zato što još uvek nešto pišem. Veoma je jednostavno – pozivalo me je mnogo političara iz celog sveta. Ja jednostavno ne radim ništa političko. Ja sam samo reporter. Ne učestvujem u UN, ne učestvujem u Senatu.

On je dodao da je upravo razgovarao sa Nemcima koji pokušavaju da održe veliku konferenciju na ovu temu na Institutu „Maks Plank“, nagoveštavajući da je i tamo odbio da učestvuje.

-Nije važno šta ja mislim. Imamo mnogo ljudi koji svakodnevno pričaju šta misle. Ja samo pokušavam da iznesem ono što znam, rekao je novinar odgovarajući na pitanje da li smatra da se na Ujedinjene nacije vrši pritisak da bi se organizacija zaustavila da istražuje eksplozije na „Severnim tokovima“.

Rusija je ranije pripremila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva generalni sekretar organizacije da formira komisiju za istragu diverzije na „Severnim tokovima“.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pogledajte više