RAT U UKRAJINI: Kuleba - Nijedna zemlja ne želi da da avione Kijevu; Švajcarska odbija da pošalje oružje Ukrajini (FOTO,VIDEO)

Novosti Onlajn

17. 02. 2023. u 07:11 >> 21:05

RAT u Ukrajini – 359. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Evropska komisija odustala je od planova da se sankcioniše ruski nuklearni sektor u narednom paketu sankcija. Volodimir Zelenski kaže da je ruska prolećna ofanziva već počela.

Foto Vikipedija

Nebenzja: Zapad koristi Minske sporazume da naoruža Kijev za rat protiv Rusije

Zapadne zemlje koriste sporazume iz Minska da pripreme Kijev za rat protiv Rusije u sopstvenim geopolitičkim interesima, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, prenosi Tas.

- Zamolio bih naše bivše zapadne partnere, koji će po navici da izgovaraju mantre da je Rusija kriva za sve, da dignu pogled sa svojih papira i odgovore na jednostavno pitanje. Kako to da se to ponavlja iz godine u godinu da podržavate protokole iz Minska, potpisujete dokumente sa nama, dok ste istovremeno držali kamen iza leđa i smatrali proces iz Minska samo dimnom zavesom da ponovo naoružate kijevski režim i pripremite ga za rat protiv Rusije zarad sopstvenog geopolitičkog interesa - rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Sastanak je inicirala Rusija povodom godišnjice Minskih sporazuma.

(Tanjug)

 

 

Podoljak: Mirovni pregovori kada se ruske trupe povuku

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da bi mirovni pregovori sa Moskvom mogli da počnu samo ako se ruske trupe povuku sa teritorije te zemlje, ponovivši stav Kijeva pred Minhensku konferenciju o bezbednosti.

- Za dekriminalizaciju globalne politike i stvarnu globalnu bezbednost, rat mora da se završi pobedom Ukrajine - napisao je na Tviteru Mihailo Podoljak, politički savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.

Kako je dodao, pregovori mogu da počnu kada Rusija povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine.

- Druge opcije samo daju Rusiji vremena da pregrupiše snage i nastavi neprijateljstva u bilo kom trenutku, prenela je RIA.

(Rojters)

 

 

Ruske snage tvrde da su u potpunosti preuzele kontrolu nad selom Paraskovjevka u DNR

 

Komadant Vagner grupe, Jevgeniije Prigožin tvrdi da je selo Paraskovijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici potpuno pod ruskom kontrolom nakon što su ga zauzele jedinice Vagnerove grupe.

Prigožinova pres služba je navodno objavila na njegovom telegram kanalu da je naselje Paraskovjevka navodno u potpunosti pod kontrolom jedinica Vagnerovog PMC-a... Uprkos navodnim teškim gubicima i krvavim borbama, Prigožin je navodni i dodao da su "momci  potpunosti zauzeli celu teritoriju Paraskovjevke".

Naselje Paraskovievka se nalazi između Artemivska (ukrajinski naziv - Bakhmut) i Soledara. Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev , severno od velikog grada Gorlovke , i važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe.

Kako je ranije izvestio vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin , zauzimanje sela će preseći poslednji put snabdevanja grupacije Oružanih snaga u Artemovsku, prenela je RIA.

 

 

Zelenski pozvao lidere u Minhenu da požure sa sporazumima, isporukom i odlukama

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je lidere na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da požure sa sporazumima, isporukom i odlukama.

- Moramo da požurimo. Potrebna nam je brzina, brzina naših sporazuma, brzina naše isporuke da bismo ojačali ... brzinu naših odluka da ograničimo ruski potencijal. Brzina nema alternativu jer je brzina ta od koje zavisi život - rekao je Zelenski na konferenciji putem video-linka.

- Kašnjenje je uvek bilo i još uvek je greška. Dok mi pregovaramo kako da ojačamo našu odbranu savremenim tenkovima, Kremlj razmišlja o načinima da zadavi Moldaviju - rekao je Zelenski.

On je istakao da je očigledno da Ukrajina neće biti poslednja stanica, kako je rekao, "invazije" predsednika Rusije Vladimira Putina i da je od vitalnog značaja da Zapad ne odlaže isporuke oružja da bi pomogao Ukrajini da odbije ruske snage.

- On će nastaviti svoje kretanje do kraja... uključujući sve druge države koje su u nekom trenutku bile deo Sovjetskog bloka - rekao je Zelenski.

(Si-En-En, Rojters)

 

 

 

Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je saveznike da intenziviraju svoju vojnu podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da izvede potrebnu kontraofanzivu protiv Rusije.

- Apsolutno moramo da pojačamo našu podršku i naše napore otporu ukrajinskog naroda i njegove vojske i pomognemo im da pokrenu kontraofanzivu koja jedina može dozvoliti kredibilne pregovore, koje su odredile Ukrajina, njene vlasti i njen narod - rekao je Makron.

Istakao je da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena.

Makron je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da još nije došao čas dijaloga, jer je Rusija izabrala rat i odlučila da gađa civilnu infrastrukturu i počini ratne zločine.

Makron je ocenio da napad Rusije mora da propadne i pozvao saveznike da povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

- Jedinstvo i odlučnost su važni da bi se Ukrajini pružila sredstva da se vrati za pregovarački sto na prihvatljiv način i da radi na dugoročnom miru pod uslovima za koje su se Ukrajinci odlučili - istakao je Makron.

(Rojters, Gardijan)

 

 

Kuleba: "Nijedna zemlja nije spremna da Kijevu da avione"

Nijedna zemlja u ovom momentu nije spremna da Kijevu isporuči vojne avione, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Za sada još nijedna zemlja nije na sebe preuzela obavezu o isporuci aviona, ali neke vlade, kao što je britanska, saopštile su da će početi obuku ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima, uskoro će to uraditi i drugi - rekao je Kuleba u intervjuu za „Vestdojče algemajne cajtung“.

Kijev, kako je rekao, pre svega interesuju američki, britanski, francuski i nemački lovci.

Konfiskovano više od 20 milijardi evra od Rusa

Evropska unija je zaključno sa današnjim danom konfiskovala aktive ruskih organizacija i fizičkih lica u vrednosti od 21,5 milijardi evra, rekao je evropski komesar za pravdu Didije Rejnders.

- Do sada smo uspeli da blokiramo 21,5 milijardi evra oligarha i organizacija sa sankcionog spiska. Nastavljamo da radimo i na aktivima Centralne banke Rusije - rekao je on.

Vazdušna opasnost u Hersonu

U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva proglašena je vazdušna opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Sumskoj, Poltavskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP photo

U napadu ruske artiljerije na položaje ukrajinske vojske kod mesta Antonovka, Hersonska oblast, likvidirano je 18 vojnika, 12 je ranjeno i uništeno je sedam vozila, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Švajcarska odbija da šalje oružje

Švajcarska za razliku od drugih država Evrope vodi pametnu politiku odbijajući da Ukrajini isporučuje oružje, napisao je na Tviteru lider francuskog pokreta „Patriote“ Florijan Filipo.

- NATO ne shvata zbog čega Švajcarska odbija da šalje oružje Zelenskom... Možda zbog toga što Švajcarska nije toliko luda kao druge zemlje i odbija da potpiruje treći svetski rat - napisao je on.

Hitna evakuacija Bahmuta

Potpredsednik ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je građane Artjomovska (Bahmut) da što pre napuste grad.

U gradu ima još oko 6.000 ljudi, a prema njenim rečima, oni ometaju ukrajinske snage da deluju.

Za grad se vode žestoke borbe. Nedavno su mediji objavili da su snage Kijeva počele da iznose iz grada arhive državnih institucija.

FOTO: Tanjug/AP

Artjomovsk se nalazi u DNR na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga, severno od Gorlovke i važna je transportna tačka za snabdevanje ukrajinske vojske.

Dron oboren u blizini termoelektrane Balaklava

- Dron oboren od strane PVO u blizini termoelektrane Balaklava nema oštećenja, radi normalno - rekao je guverner Sevastopolja.

Granatom pogodili ukrajinsku grupu u Donbasu

Izviđači Zapadnog vojnog okruga ispalili su iz automatskog teškog bacača granatu i pogodili su grupu ukrajinskih vojnika u Kremenskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je njihov komandant.

Ranije je saopšteno da su izviđači ZVO napredovali nekoliko kilometara na Kremenskom sektoru fronta i da su oni zauzeli nekoliko neprijateljskih uporišta.

- Od starešine je stigla komanda za rad na meti. Naciljali smo metu, razradili, dobili prilagođavanje i uradili svoj deo posla - rekao je izvor.

Ukrajina neće biti bezbedna dok se Krim ne demilitarizuje

- Pokušaj ukrajinskih trupa, koje potiskuju Sjedinjene Američke Države, da udare na Krim naići će na slomljivu odbojnost - izjavio je poslanik ruske Državne dume iz regiona Krim Leonid Ivlev.

Prethodno je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nazvala ruska vojna postrojenja na Krimu „legitimnim ciljevima“ za Ukrajinu, dodajući da SAD podržavaju udare protiv njih. Prema njenim rečima, Ukrajina nikada neće biti bezbedna bez barem demilitarizacije Krima.

- Krim je veoma pouzdano utvrđen na tlu, u vazduhu i na moru. Svaki pokušaj da se izvrši bilo kakav udar na vojne ciljeve ili civilne objekte dobiće slomljivu odbojnost. U to nema sumnje, a Krimljani mogu biti sigurni u ovo - rekao je Ivlev.

Prema njegovim rečima, u najmanju ruku je čudno čuti reči o legitimitetu od SAD, čije su vlasti svojom varvarskom međunarodnom politikom pogazile sve zamislive i nezamislive međunarodne norme.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pogledajte više