POLJSKI MEDIJI TVRDE: Novi sastanak Zelenskog i Bajdena biće verovatno u Varšavi

Đ.G.

15. 02. 2023. u 16:30

AMERIČKI predsednik Džo Bajden sastaće se sa Volodimirom Zelenskim u Poljskoj, prenosi Dzienik Gazeta.

Foto: Tanjug/AP

Ranije je objavljeno da Bajden namerava da poseti Poljsku od 20. do 22. februara.

- Bajden i Zelenski će se sastati u Poljskoj. Ako se u bliskoj budućnosti ne dogodi ništa neočekivano, onda će predsednik Volodimir Zelenski doći u zvaničnu posetu Poljskoj u bliskoj budućnosti - navodi se u poruci.

- To će biti zvanična, punopravna poseta. Radimo na tome - citira list neimenovani izvor u Kijevu.

Prema pisanjau Dzienik Gazete, Zelenski će „predstaviti mirovni plan“ za Ukrajinu na sastanku sa Bajdenom .

Varšava i Žešov se smatraju mogućim mestom susreta Zelenskog i Bajdena, navodi list.

Od početka ruske specijalne operacije 24. februara 2022. godine, Zelenski je posetio samo četiri prestonice. Bio je u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Briselu.

Zelenski je u novembru 2022. rekao da Kijev ima svoj „mirovni plan“, koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su obezbeđenje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena „zadržanih lica” po formuli „svi za sve” i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je ponovo podsetio da Kijev insistira na tome da mu pruži međunarodne bezbednosne garancije i razvio nacrt odgovarajućeg dokumenta. Ukrajinski lider je dodao da Kijev želi da stvori međunarodni mehanizam za kompenzaciju zemlje za gubitke od neprijateljstava na račun ruske imovine.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pogledajte više