ŠOLC NE MOŽE DA DOĐE K SEBI: Ovakav poraz nikad nije doživeo u životu

Đ.G.

13. 02. 2023. u 17:40

NEMAČKA vladajuća Socijaldemokratska partija (SPD) izgubila je izbore za berlinski gradski parlament prvi put u skoro 25 godina. Poraz dolazi kada nacija trpi rekordno visoku inflaciju u kombinaciji sa energetskom krizom.

Foto Tanjug/AP

Ponovljeni izbori u Berlinu raspisani su nakon što je najviši nemački sud prošle godine presudio da je glasanje u septembru 2021. nevažeće zbog brojnih nepravilnosti.

Prema preliminarnim rezultatima koje su podelili emiteri ARD i ZDF, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) desnog centra dobila je 28,2 odsto glasova u nedelju – skoro 10 poena više u odnosu na 2021.

SPD, koji među svoje članove ubraja nemačkog kancelara Olafa Šolca, našao se na drugom mestu sa 18,4%, samo 105 glasova ispred Zelenih, koji su takođe dobili 18,4%. Partija levice (Die Linke) zaradila je 12,2 odsto, dok je antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) na petom mestu sa 9,1 odsto.

Rezultati znače da gradonačelnica Berlina Franciska Gifi (SPD) gubi svoje mesto u parlamentu od Olafa Šenka iz CDU. SPD je u kontinuitetu bio na funkciji gradonačelnika od 2001. godine.

Lider CDU u Berlinu Kaj Vegner rekao je novinarima da je stranka sada fokusirana na formiranje „stabilne vlade“. 

- Želimo da vodimo uspešnu koaliciju u Berlinu - rekao je Vegner. - To je fenomenalno, i mogu samo ovo da kažem: Berlin je izabrao promenu.  

Gifi je u međuvremenu signalizirao da bi SPD mogao da uđe u pregovore sa Zelenima.

- Na kraju, radi se o tome ko može da organizuje stabilnu većinu u [Berlinskom] domu poslanika - rekla je ona.

Na saveznom nivou, SPD vlada kao deo koalicije sa Zelenima i liberalnom Slobodnom demokratskom partijom (FDP) - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pogledajte više