ZAHAROVA NAJAVILA KAZNU ZBOG MINSKIH SPORAZUMA: Zapad će se gorko kajati

Novosti Onlajn

12. 02. 2023. u 09:13

OBMANA Zapada u vezi sa ciljevima Minskih sporazuma zahteva obavezno beleženje i dalju kvalifikaciju u pravnom prostoru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „TVC“.

FOTO: AP/Tanjug

- Činjenica da su ove zemlje, ovi političari prevarili svetsku zajednicu, a pre svega je žrtva njihove prevare narod Ukrajine, zahteva obavezno fiksiranje u pravnom prostoru. Ne treba samo da se priča, već treba da postoji kvalifikacija koju treba da daju pravnici. Na kraju krajeva, oni su prevarili Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekla je portparolka.

Prema njenim rečima, Nemačka, Francuska i Ukrajina su prvobitno Minskim sporazumima davale značenje suprotno od onoga što su obećale svojim zemljama, Evropi i svetu u celini.

- Oni su kijevskom režimu dali vremena da se naoruža. A to znači da su od starta planirali da obmanu međunarodnu zajednicu, izjavljujući o svojim namerama, ali imajući u vidu sasvim druge stvari. A to je već sasvim druga konstrukcija koja, po mom mišljenju, zahteva fiksiranje u pravnom prostoru - naglasila je Zaharova.

Kako je navela, to je postalo pravi falsifikat i obmana u svetskim razmerama.
„Postojala je namera koja je zadala udarac globalnoj bezbednosti“, zakučila je portparolka.

Početkom decembra, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su Minski sporazumi bili pokušaj da se Kijevu pruži vreme za jačanje. Odmah za njom to je potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland. Prema njegovim rečima, tadašnja geopolitička situacija nije išla u korist Ukrajine, a Zapadu je bila potrebna pauza.

Ruski predsednik Vladimir Putin prokomentarisao je da je izjava Merkelove za njega iznenađujuća i razočaravajuća.

 

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(Sputnjik)

Pogledajte više