LONDON GUBI TRGUJUĆI S EU: Britanski uvoz raste izvoz u stalnom padu

I. S.

10. 02. 2023. u 17:33

TRGOVINSKI deficit Velike Britanije sa Evropskom unijom porastao je na rekordnu visinu u poslednjem tromesečju 2022. godine, pošto je uvoz iz tog bloka skočio, preneo je Blumberg. Manjak u bilansu robne razmene porastao je na 32,9 milijardi funti u istom periodu.

G.Čvorović

Ne računajući plemenite metale, uvoz iz EU je dostigao rekordnu vrednost od 82 milijarde funti, dok je u taj blok Britanija izvezla robu u vrednosti od 49,2 milijarde funti, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Ekonomistkinja u konsultantskoj kući Panteon Makroekonomiks Gabrijela Dikens, izjavila je da je "Bregzit i dalje važan deo slike", pošto nastavlja da koči izvoz.

- U realnom smislu, izvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, ne računajući nestabilne transakcije, bio je 9,4 odsto ispod nivoa iz 2018, pre nego što su Bregzit i pandemija kovid-19 uticali na podatke - rekla je Dikensova.

Blumberg navodi da je samo u decembru 2022. uvoz iz EU porastao za 3,8 odsto, odnosno 28,5 milijardi, što je još jedan maksimum, a na taj postotak najviše je uticala nabavka mašina i transportne opreme, i to najviše brodova iz Nemačke, kao i goriva. I pored carinskih kontrola koje su u januaru 2022. uvedene između Britanije i EU, uvoz iz EU bio je za 1,3 milijarde funti veći od uvoza iz ostatka sveta.

Pogledajte više