"OVAJ ČOVEK IMA OGROMNE PROBLEME" Si pod budnim oko Zapada mora da bira: Investicije ili Rusija?

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 08:25

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden tvrdi da je prošlog leta upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga da će zapadne investicije u zemlju biti zaustavljene ukoliko Peking podrži Moskvu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Foto: Profimedia, AP

Ovu verziju američki lider izneo je u sredu u intervjuu američkoj televizijskoj kući Pi-Bi-Es.

Govoreći o Si Đinpingu, Bajden je rekao: „Ovaj čovek ima ogromne probleme. On ima i veliki potencijal. Ali za sada, u ekonomiji mu ne ide baš najbolje“.

Američki lider je takođe rekao: „Svi su očekivali da će Kina biti u potpunosti zajedno sa Rusijom po pitanju Ukrajine“. Po Bajdenovom mišljenju, to sada nije slučaj.

- U stvari, zvao sam ga u leto da kažem: Ovo nije pretnja, ovo je primedba. Pogledajte šta se desilo Rusiji. 600 američkih korporacija je napustilo Rusiju – od Mekdonaldsa do Eksona (Mobil) - nastavio je Bajden.

Prema rečima američkog lidera, on je kineskom predsedniku rekao sledeće: „Uvek ste mi govorili da su vam potrebni dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama i Evropom kako bi oni investirali u Kinu. Pa ko će ulagati u Kinu ako vi budete učestvovali u tome?“.

Portparol Stejt departmenta je krajem decembra 2022. godine rekao da je administracija Vašingtona zabrinuta zbog razvoja odnosa između Rusije i Kine. Kako je naglasio ovaj zvaničnik, Vašington pomno prati akcije Pekinga u pogledu mogućnosti pružanja vojne pomoći Moskvi i u zaobilaženju sankcija.

BONUS VIDEO: TRENUTAK OBARANjA KINESKOG BALONA - Projektil "Sajdvajnder" pogađa balon iznad Atlantika

(Sputnjik)

Pogledajte više