PATRIJARHA KIRILA OPTUŽUJU ZA ŠPIJUNAŽU: Švajcarski mediji tvrde da je radio za KGB

A.V.V. 07. 02. 2023. u 16:51

PATRIJARH ruske pravoslavne crkve Kiril radio je za sovjetske obaveštajne službe dok je živeo u Švajcarskoj sedamdesetih godina, objavili su švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Profimedija

Prema tvrdnjama švajcarskih listova "Le matin dimanš" i "Zontagscajtung", dosije koji ima federalna policija o poglavaru Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo obaveštajne službe KGB u vreme Sovjetskog Saveza.

Ta dva medija su, kako se navodi, uspela da pregledaju Kirilov dosije u švajcarskom saveznom arhivu, navodi agencija AFP.

Početkom 70-ih, patrijarh Kiril živeo je u Ženevi, kao prestavnik Moskovske patrijaršije u Svetskom savetu crkava. Misija današnjeg patrijarha ruske crkve Kirila, koga je KGV infiltrirao pod kodnim imenom "Mihajlov", bila je, navodno, da utiče na rad. Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentar, dok je Savet tvrdio da nema informacija o tom slučaju, navodi AFP.

Arhive su, prema tvrdnjama dva švajcarska lista, pokazale da je cilj tadašnjeg SSSR bio da podstakne Svetski savet crkava da osudi SAD i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u Sovjetskom Savezu.

Patrijarhov nećak Mihail Gunđajev, koji trenutno predstavlja Rusku crkvu u Svetskom savetu u Ženevi, međutim, insistira za "Le matin dimanš" da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio podvrgnut "strogo kontroli KGB".

Pogledajte više