AMERIKA UPOZORAVA TURSKU ZBOG SARADNJE SA RUSIJOM: Otkriveno šta brine Vašington

Novosti online 04. 02. 2023. u 11:43

SAD su upozorile Tursku proteklih dana na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje Moskva može koristiti za ratovanje u Ukrajini, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Foto: EPA

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ne bude imenovan.

- Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom - rekao je zvaničnik.

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske.

Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze. Zapadne zemlje primenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon pooštravanja ukrajinskog sukoba prošle godine. Ipak, kanali snabdevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

BONUS VIDEO: Snimci sa parade povodom obeležavanja 80 godina Staljingradske bitke

Pogledajte više