BAJDEN PODRŽAO ODLUKU BLINKENA O KINI: Konsenzus vrha SAD

Tanjug 03. 02. 2023. u 22:37

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden podržao je odluku državnog sekretara Entonija Blinkena da odloži svoju posetu Kini zbog špijunskog balona Pekinga koji je primećen na nebu iznad SAD.

Foto: Profimedia

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer je izjavila da postoji konsenzus između Bajdena i njegovih savetnika da Blinken ne treba u ovom trenutku da putuje u Kinu.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas razgovarao sa direktorom kineske Centralne kancelarije za spoljne poslove Vang Jijem i obavestio ga da neće putovati u Kinu s obzirom na aktuelne okolnosti, odnosno zbog navodnog prisustva špijunskog balona Pekinga u vazdušnom prostoru SAD.

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da veruju da je sumnjivi "balon za nadzor" primećen kako leti iznad savezne države Montana i da sumnjaju da pripada Kini. Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se 1. februara pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Kina je saopštila da je reč o meterološkom, a ne špijunskom balonu koji je zalutao u vazdušni prostor SAD prenosi Rojters.

Pogledajte više