ITALIJA NA PRAGU NOVIH AUTONOMIJA: Rim otvara mogućnost da se regioni mogu izjasniti o daljoj samostalnosti

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

04. 02. 2023. u 07:45

U ITALIJI od 20 regiona pet ima status autonomija, odnosno specijalni status.

Foto AP

No, sada italijanska vlada, izglasavanjem Nacrta o sticanju statusa autonomija, otvara mogućnost da se regioni mogu izjasniti o "diferenciranim autonomijama".

Trenutno autonomiju ili specijalni status ima Sicilija, Sardinija, Vale d'Aosta i Trentino Alto Adiđe od 1948. godine, a Friuli-Venecija Đulija od 1963, konstituisana inače od provincija Trento i Bolcano. Funkcionisanje autonomija u jednom regionu i onih sa specijalnim statusom fiksirano je Regionalnim statutom sa ekskluzinim nadležnostima, povezanim sa regionom.

Sad je krenuo zvanično put mogućeg prelaska na diferencirane autonomije, shodno potrebama građana u svakom regionu. Predlagač je ministar za regionalne poslove i autonomije Roberto Kalderoli, iz partije Liga, a za njega se jednoglasno izjasnila vlada Đorđe Meloni.

Đorđa Meloni, Foto AP

Premijerka je objasnila koliki je značaj tog čina za još ujedinjeniju Italiju, jer omogućava svakom regionu "suštinski nivo pružanja usluga" uz prevazilaženje sadašnjih nejednakosti i razlika. Dodala je da bi se dozvolilo regionima da direktno upravljaju svojim resursima i pružaju efikasnije, i manje skupe, usluge građanima.

Zakon, koji treba da prođe u parlamentu, definisao bi korake za samostalno funkcionisanje budućih autonomija, kao i troškove u 23 oblasti u njima, među prvima sanitarne usluge, ali i druge koje garantuje država. Poštovanje propisanih normi funkcionisalo bi uz nadgledanje zajedničke komisije formirane između države i regiona, sa ekspertima u svakoj materiji. Kao prvi čin predviđa se usvajanje "suštinskog nivoa pružanja usluga" do kraja 2023. godine i obezbeđivanje resursa za regione koji ne žele da zatraže status autonomije.

SUMNjE I PROTESTI

Iz redova vlade desnog centra stiže obećanje da time ne žele da podele zemlju, dok iz redova opozicije, posebno Demokratske partije, stižu najave da će izaći na trgove da protestuju. Iako ministar Kalderoli apeluje da se najpre pročita Nacrt za autonomije i šta se time dobija, čak i neki predsednici regiona južnog dela Italije, a iz redova levog centra, izražavaju sumnju da im takva ponuda u budućnosti donosi dobrobit.

Pogledajte više