SRBIN POLICIJI POBEGAO IZ BOLNICE: Drama u Francuskoj trajala mesecima

G. ČVOROVIĆ

02. 02. 2023. u 06:45

FRANCUSKA policija uhapsila je članove porodice Srba iz Vilmombla, u istočnom pariskom predgrađu, koji su, kako se sumnja, prevarili žrtve u milionskim sumama preko kriptovaluta i lažnih satova, nakita i novca, javio je "Parizjen".

Parisko predgrađe Vilmombla u kojem žive osumnjičeni, Foto Vikipedija

U opširnom članku, navode se metodi ove grupe, koju list naziva "srpskim klanom" i koju je predvodio muškarac (72). Prema saznanjima "Parizjena", on se trenutno nalazi u bekstvu i pretpostavlja se da je u Srbiji.

U pritvoru u prostorijama Centralnog francuskog biroa za suzbijanje teških finansijskih delinkvencija (OCRGDF) u Nanteru u blizini Pariza nalazilo se u prvom trenutku pet osoba iz ove porodice, kojoj se otkrivaju samo inicijali "S" iz prezimena. Najstariji član se, međutim, osećao loše, hospitalizovan je, a po izlasku iz bolnice je pobegao, piše ovaj list. Optužnica je trenutno pokrenuta protiv četiri osobe.

Klupko je počelo da se odmotava kada je još u julu 2019. malverzacije prijavila žrtva prevare koja je izgubila ekvivalent od milion i po evra u kriptovalutama, na jednom sastanku koji su članovi porodice organizovali u Milanu, u Italiji. Istragu su preuzeli žandarmi istraživačkog odeljenja iz Bordoa, za oblast Žirond, imajući u vidu da je opljačkani iz Dordonje.

Ističe se da su osumnjičeni nudili svojim žrtvama priliku da posluju bez posredstva banaka. Tokom sastanka, opljačkani bi im preneli kriptovalute, u zamenu za kofer falsifikovanih novčanica. Prave vrednosti, poput satova i nakita, takođe su zamenjivali na ovaj način, lažnim verzijama. Tokom decembra prošle godine identifikovane su još dve žrtve, uključujući i jednog Amerikanca koji se sa članovima osumnjičene porodice takođe sreo u Milanu, piše "Parizjen".

Istraga koju su vodile dve jurisdikcije i dve istražne službe iz Pariza i Bordoa, među kojima su i Nacionalna jurisdikcija za borbu protiv organizovanog kriminala iz Pariza i Specijalni međuregionalni sud iz Bordoa, rezultirala je hapšenjima koja su se dogodila početkom decembra na više lokacija, u Meževu u Gornjoj Savoji, u Kanu i Vilmomblu.

Istražni organi su u luksuznoj kući, u naselju Vilmombla, koju je koristila porodica, otkrili skrovište sa pravim bogatstvom, u kome su se nalazili luksuzni nakit, satovi uključujući i "filip patek" vredan 130.000 evra, 58.000 evra u gotovini, lažna dokument i kriptoaktiva u vrednosti od 280.000 evra, koja je potom prebačena na račun Agencije za upravljanje zaplenjenom imovinom.

LUKSUZ

FRANCUSKI medij ističe da je porodica imala bogat vozni park. Oduzeta su dva automobila, "porše" i "bentli". Tokom pretresa nađena su i dva sata "roleks" koji su bili odranije deklarisani kao ukradeni.

Pogledajte više