AMERIKANCI ŠALJU ABRAMSE KIJEVU? Bajdenova administracija dovršava planove za slanje tenkova

P. Z. S, / CNN

24. 01. 2023. u 19:24

ADMINISTRACIJA predsednika Bajdena dovršava planove za slanje tenkova "Abrams", američke proizvodnje, u Ukrajinu i mogla bi da odluku objavi već ove nedelje, saznaje CNN pozivajući se na trojicu zvaničnika Sjedinjenih Država upoznatih sa temom.

Foto: Profimedia

Tajming oko stvarne isporuke tenkova je još uvek nejasan i obično je potrebno nekoliko meseci da se vojnici obuče da efikasno koriste tenkove, rekli su zvaničnici.

Najava o tenkovima mogla bi da bude deo pokušaja da se prekine diplomatski zastoj sa Nemačkom, koja je prošle nedelje nagovestila SAD da neće slati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD takođe ne pristanu da pošalju svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši zvaničnici nacionalne bezbednosti u administraciji aktivno razmatraju korake koje bi mogli preduzeti da ubede Nemačku da pošalje Leoparde.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je u utorak da sumnja da će pitanje tenkova „rešiti relativno brzo“.

Upitan o tome šta se dešava sa snabdevanjem tenkova — nemačkih leoparda ili američkih Abramsa — Šerman nije dala konkretan odgovor, ali je rekla: „Mislim da ćete u narednim danima videti rešenje nekih od ovih pitanja“.

-Ovo je teško za sve. Svaka zemlja, kao što je predsednik Bajden rekao, mora da donese sopstvene odluke o tome koje oružje želi da obezbedi, rekla je Šerman u izjavi u Siti klubu Klivlenda u Ohaju u utorak.

Pogledajte više