LUKAŠENKOVO UPOZORENJE ZA PUK "KALINOVSKI": Grupa Belorusa ratuje za Ukrajinu, evo šta im je poručio - pomenuo prevrat i sakaćenje

Novosti online

24. 01. 2023. u 12:43

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da Kijev pokušava da se distancira od Belorusa koji ratuju na strani Ukrajine, poput pripadnika jedinice "Kastus Kalinovski", piše RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Zvanične vlasti pokušavaju da se distanciraju od njih. Šalju ih na front: "Idite na front, trenirajte. Kada se istrenirate, otići ćete u Belorusiju da rušite vlast. Tamo ćete napraviti rat". Nedavno su na frontu dospeli pod vatru. Mnogi su poginuli, a koliko ih je ostalo osakaćenih! Kome danas trebaju? Nikome. Predsednik Zelenski ih neće gurati u kolicima na hokejaškom klizalištu. Ali to je njihov izbor. Oni moraju da znaju da će se prema njima odnositi po ratnim zakonima - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je 21. januara, na kraju amaterske hokejaške utakmice, organizovao počasni krug na ledenoj areni ruskom vojniku Pavelu Prohorenkovu, koji je završio u invalidskim tokom borbi u Donbasu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je krajem septembra 2022. proglasilo jedinicu "Kastus Kalinovski" kao ekstremističku formaciju, u kojoj od marta 2022. godine na strani ukrajinske vojske ratuje jedan broj Belorusa.

U decembru iste godine Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je najmanje 160 državljana Belorusije identifikovano u redovima raznih formacija na teritoriji Ukrajine.

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA TOS-1 - Snimci ispaljivanja termobaričnih raketa

Pogledajte više