"NAŠ ZADATAK JE DA SPREČIMO CINIČNI KURS ZAPADA" Medvedev želi koaliciju pristalica multipolarnog sveta

Novosti onlajn

23. 01. 2023. u 17:23

ZAMENIK ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je prošle godine postalo jasno s kim je od država moguće pregovarati a sa kim nema o čemu da se razgovara. On smatra da će saradnja sa organizacijama kao što su ŠOS, ASEAN, BRIKS, Afrička liga omogućiti stvaranje međupartijske koalicije pristalica multipolarnog sveta.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

- Prošle godine postalo je jasno ko je naš prijatelj, ko je samostalan, a ko je u odnosu na nas na sasvim drugom polu. Odnosno, s kim smo spremni dalje da gradimo odnose na bazi poverenja i uzajamne koristi, a s kim, budimo direktni, nemamo o čemu da pregovaramo - rekao je Medvedev na sastanku Biroa Višeg saveta „Jedinstvene Rusije“.

Kako je dodao, čitav niz država, koje imaju izuzetno važan ekonomski i politički značaj, danas predstavlja pouzdanog partnera Rusije.

Medvedev ističe i da je borba protiv spoljnog neprijatelja važnija od unutarpartijskih nesuglasica i da „Jedinstvena Rusija“ može da pomogne drugim patriotskim snagama u Rusiji da izgrade dijalog sa ideološki bliskim partijama u drugim zemljama.

- To je sada u našem interesu, u interesu čitave zemlje - dodao je Medvedev.

On je uveren da političke snage koje nastoje da vode antidržavnu politiku ne treba da budu deo političkog spektra, a takvog stava pridržavaju se i u inostranstvu.

Institucije svetske diplomatije u krizi

Institucije svetske diplomatije, kao što su UN i slične organizacije, su u ozbiljnoj krizi, rekao je Medvedev i dodao da protivnici Rusije pokušavaju da ih iskoriste za antiruske inicijative.

- UN, pre svega kao vodeća međunarodna institucija i druge međunarodne platforme, bile su formirane svojevremeno u cilju rešavanja sporova i konflikata. A sada su se pretvorile u bojno polje, pri čemu naši protivnici pokušavaju da dobiju većinu glasova kao podršku apsolutno antiruskim inicijativama - naveo je Medvedev.

Medvedev je rekao da tu spada u ekonomski pritisak, ucene i potkupljivanje političkih elita.

- Zadatak naše diplomatije je da spreči taj cinični kurs Zapada - zaključio je Medvedev.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pogledajte više