BUDIMPEŠTA APELUJE NA UKRAJINSKE VLASTI: Zaustavite progon Mađara u Zakarpatju

Novosti online 19. 01. 2023. u 22:02

UGNjETAVANjE mađarske nacionalne manjine u ukrajinskom Zakarpatju je neprihvatljivo, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer koji je pozvao lokalne vlasti da zaustave progon Mađara.

Mađarski parlament, Foto A. Šoškić

Mencer se oglasio nakon što su, prema pisanju medija, sa javnih institucija u gradu Mukačevu u Zakarpatskoj oblasti Ukrjaine i u lokalnim selima skinute mađarske zastave. Kako je saopšteno, otpušteno je i nekoliko rukovodilaca mađarskih institucija, bliskih Zajednici mađarske kulture.

-Antimađarske odluke i akcije su neprihvatljive. Osuđujemo ono što se dogodilo. Pozivamo lokalne vlasti da odmah zaustave zverstva nad Mađarima. Pozivamo državne organe Ukrajine da odmah učine sve da se ukinu antimađarske odluke i sve vrati na pređašnje stanje, napisao je Mencer na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, Mađarska očekuje da će „ukrajinski lideri učiniti sve da održe stabilnost u Zakarpatju“, uprkos sukobu u toj zemlji. Ujedno je dodao da Budimpešta „ne razume kako antimađarske odluke i akcije pomažu Ukrajini“ u aktuelnom sukobu.

-Ako Ukrajina želi da bude članica Evropske unije neprihvatljivo je konstantno i sistematsko ugnjetavanje nacionalne zajednice i oduzimanje njenih prava, dodao je Mencer.

On je naglasio da su se do sada incidenti događali samo u Mukačevu i okolini, te je istovremeno izrazio nadu da antimađarske mere neće biti slučaj i u nekim drugim delovima Zakarpatja.

Ranije je ukrajinski ombudsman za zaštitu jezika Taras Kremin izjavio da u školama u ​​Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, gde živi mnogo etničkih Mađara, postoje problemi sa organizovanjem nastave na ukrajinskom jeziku.

U oktobru 2022. godine vlasti grada Mukačeva u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine odlučile da demontiraju mađarske simbole – spomenik turul ptici koji se nalazi u zamku „Palanok“, i zamene ga ukrajinskim trozupcem. Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da će zbog toga biti izražen protest predstavniku ukrajinske ambasade.

Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske izazvale su diskusije o ukrajinskom zakonu o obrazovanju koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarske sednice komisije Ukrajina-NATO jer nema napretka u rešavanju pitanja koja brinu Budimpeštu.

sputnikportal.rs

Pogledajte više