SPORNE OPASKE STVORILE NAPETOST: Teheran pozvao južnokorejskog ambasadora na razgovor

Tanjug 19. 01. 2023. u 09:44

IRANSKO Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je južnokorejskog ambasadora na razgovor kako bi uputilo protestnu notu zbog komentara južnokorejskog predsednik Jun Suk-jeola da je Teheran neprijatelj Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštili su danas iranski državni mediji.

Foto: Profimedia

Jun je, ranije ove nedelje, rekao južnokorejskim vojnicima stacioniranim u Abu Dabiju da Seul i Abu Dabi imaju vrlo slične situacije, jer se susreću sa Severnom Korejom i Iranom, kao "neprijateljima, opasnom pretnjom".

Njegove izjave izazvale su napetost između Seula i Teherana, u vreme kada su odnosi već bili poremećeni zbog zamrzavanja iranskih fondova u Južnoj Koreji i "sumnjivih poslova sa oružjem između Teherana i Pjongjanga", dodaje britanska novinska agencija.

Iranski zamenik spoljnih poslova Reza Nadžafi pozvao je Juna Kang-Hjeona, ambasadora Seula, kako bi mu izrazio protest zbog Junovih spornih opaski, prenela je iranska novinska agencija IRNA, dodajući da takvi komentari podrivaju mir i stabilnost u regionu.

Iz Junove kancelarije su saopštili da su komentari usmereni da se ohrabre vojnici u UAE.

Međutim, Nadžavi je takođe optužio Južnu Koreju da ima neprijateljski pristup prema Iranu, aludirajući na zamrznuta sredstva.

- Neaktivnost Seula da preduzme efikasnu akciju da reši probleme dovešće do toga da Iran razmotri svoje odnose sa tom zemljom - dodao je Nadžafi.

Pogledajte više