NEMAČKI LEOPARDI U UKRAJINI KADA I AMERIČKI ABRAMSI: Peskov o isporuci "čelindžera" Kijevu - Ti tenkovi mogu da gore, i goreće

P. Z. S. / rt.com

19. 01. 2023. u 06:45

KAKO su zahtevi Berlinu da odobri isporuku glavnih borbenih tenkova "leopard" Kijevu pretili da razbiju nemačku vladajuću koaliciju, visoki zvaničnici su rekli da bi SAD prvo trebalo da pristanu da pošalju svoje tenkove "abrams", navodi Vol strit džurnal.

Foto EPA/AP


Poljska, Finska i Danska su se dobrovoljno prijavile da pošalju neke od "leoparda" u svom posedu ukrajinskoj vojsci, ali bi za takav potez bila potrebna dozvola Nemačke. Berlin tek treba da primi bilo kakve zvanične zahteve u tom smislu, rekli su zvaničnici za WSJ.

„Visoki nemački zvaničnici” su izjavili da bi Nemačka bila spremna da da odobrenje, ali samo ako SAD najave da će Kijevu poslati neke od svojih Abramsa MBT.

Kancelar Olaf Šolc opisao je Nemačku kao „strateški povezanu“ sa svojim prijateljima i partnerima kada je reč o odlukama o tome kako da podrži Ukrajinu. Upitan u sredu o situaciji sa "leopardima", Šolc je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da je zabrinut zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

- Ukrajinci se mogu osloniti na našu podršku u njihovoj hrabroj borbi, ali je takođe jasno da želimo da izbegnemo da ovo postane rat između Rusije i NATO-a, rekao je on.

Dok insistiraju na tome da nisu strane u sukobu, SAD i njihovi saveznici su takođe tvrdili da „Rusija mora da izgubi“ i snabdevali Kijev novcem i nizom sve težeg naoružanja.

Šolcova koalicija je navodno podeljena po tom pitanju, pri čemu su Zeleni i Slobodne demokrate za to da se Ukrajini odmah daju "leopardi", dok njegove sopstvene socijaldemokrate oklevaju. Ministarka odbrane Kristin Lambert podnela je ostavku ove nedelje, delom zbog kontroverze oko tenkova. Njena zamena Boris Pistorijus priznao je u sredu da je Nemačka „indirektno” umešana u sukob, ali nije želeo da komentariše aferu "leopard".

Dobijanje tenkova "abrams" od SAD dugo je bio cilj ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova, koji je za Politiko u oktobru rekao da je "leopard" odskočna daska na tom putu.
Prema istom listu, Vašington navodno trenutno nije voljan da preduzme taj korak, iako ne iz straha od daljeg antagoniziranja Rusije. Neimenovani zvaničnici Pentagona rekli su za Politiko u sredu da je problem u „logističkim izazovima i izazovima održavanja“ "abramsa", mašine od 67 tona sa turbinskim motorom koji guta gas.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u ponedeljak saopštilo da će poslati 14 svojih MBT Čelindžera 2, u nadi da će podstaći druge članice NATO-a da slede njihov primer. Čini se da je jedna četa sve što je britanska vojska trenutno spremna da izdvoji, iako je poslanik torijevaca u sredu priznao da su Kijevu potrebne stotine da bi zaista napravio razliku.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Ukrajini samo produžava neizbežno i rizikuje eskalaciju. Upitan o "čelindžerima" u ponedeljak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je samo da „ti tenkovi mogu da gore i da će goreti kao i ostali“.

Pogledajte više