RAT U UKRAJINI: Zelenski priznao - Teška situacija u Soledaru

Novosti online

08. 01. 2023. u 07:20 >> 22:17

RAT u Ukrajini ušao je u 319. dan. Najžešće borbe i dalje se vode za Bahmut i Soledar. Ruska vojska je ostvarila umereni napredak u pravcu Soledara, gde su se borbe vodile i u rudnicima soli, po kojima je grad poznat. Još jedan ešalon ruske vojske stigao je u Vitebsk u Belorusiji.

Foto: Profimedia

Uzbuna u tri regiona na istoku

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u tri regiona na istoku Ukrajine: Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.

Zelenski priznao: Teška situacija u Soledaru

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da ukrajinska vojska odbija ruske napade u gradu Bahmutu na istoku regiona Donbas i drži svoje pozicije u obližnjem gradu Soledar, ali u "veoma teškim uslovima".

- Bahmut se drži, uprkos svemu. Iako je veći deo grada razoren u ruskim napadima, naši vojnici odbijaju konstantne ruske pokušaje za napredovanjem - rekao je Zelenski.

On je istakao da se Soledar drži, iako je tamo "još veće razaranje", dodajući da je situacija veoma teška.

Rusi najavljuju: Samlećemo tehniku koju je Zapad poslao Ukrajini

Sva tehnika predata u okviru nove vojne pomoći Ukrajini Oružane snage Rusije će „samleti“ na frontu, izjavio je za Sputnjik savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

- Pre neki dan je objavljen obim nove vojne pomoći EU i SAD Ukrajini. Ona uključuje tenkove, oklopne transportere, raketne sisteme i još mnogo toga. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo svu tu pomoć samleti na frontu. Znamo da ratujemo i naučili smo za ovo vreme - rekao je Gagin.

On je takođe izrazio nadu da će Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništiti transportne i železničke čvorove i raskrsnice, železničke pruge i jednostavno neće dozvoliti da se ova tehnika nađe na frontu.

Najveće minsko polje na svetu

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je oko 250.000 kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto teritorije Ukrajine, minirano od februara prošle godine.

- Ovo je trenutno najveće minsko polje na svetu - rekao je Šmihal za južnokorejsku agenciju Jonhap.

Veliko rusko upozorenje

Specijalne službe Ukrajine pripremile su provokaciju velikih razmera u oblasti Harkova, zbog čega su otvorile grobove na nekoliko groblja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Konkretno, grobovi su otvoreni na grobljima u naseljima Kozački Lopan, Veliki Burluk, Šipovatoje i Hatnoe.

Iskopana tela su unakažena da bi se predstavila kao dokaz ruske „torture“ i „pogubljenja“, a sada ukrajinske snage bezbednosti fotografišu i snimaju tela preminulih državljana Ukrajine, imitirajući rad forenzičara, napominje ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Ruske trupe napreduju

Situacija na istoku Ukrajine je teška, ruske trupe napreduju u pojedinim oblastima Donjecke Narodne Republike, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

- U ofanzivi nije samo regularna vojska (Oružane snage Rusije), već i privatna. Tamo su koncentrisali znatne napore da bi došli do granica Donjecke oblasti... Sada je u Soledaru veoma teško - rekla je Maljar, prenosi portal „Strana.ua“.

Ona je, takođe, istakla da najveći deo ukrajinske vojske sada čine neprofesionalni vojnici – mobilisani.

Novi udar na Donjeck

Ukrajinski vojnici ispalili su tri granate NATO kalibra 155 milimetara na Kujbiševski okrug u Donjecku

Konašenkov tvrdi da je izveden veliki napad, navodno poginulo 600 Ukrajinaca

Ruske snage izvele su operaciju odmazde kao odgovor na napad Ukrajinaca na Makejevku, u kom je prema zvaničnim ruskim podacima poginulo 89 ljudi, saopštio je predstavnik ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

On je objasnio da su izviđači otkrili baze ukrajinskih militanata u gradu Kramatorsku, u kući broj 28, u kojoj je navodno bilo više od 700 boraca OSU, dok je u kući broj 47 navodno bilo više od 600 boraca.

- Kao rezultat masovnog raketnog napada na ove tačke privremenog razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, poginulo je više od 600 ukrajinskih vojnika - navodi se u izveštaju.

Britansko MO: Rusi jačaju odbranu u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska je nedavno ojačala svoju odbranu u jugoistočnoj Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom izveštaju od 8. januara.

Jačanje utvrđenja, posebno između gradova Vasilivke i Orihiva u oblasti, sugerišu da Rusija možda predviđa potencijalnu kontraofanzivu ukrajinskih snaga u Luganskoj ili Zaporoškoj oblasti.

- Veliki ukrajinski prodor u Zaporožju bi ozbiljno doveo u pitanje održivost ruskog "kopnenog mosta" koji povezuje rusku oblast Rostov i Krim - saopštilo je britansko ministarstvo.

Šef obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je nedavno da Ukrajina planira veliku kontraofanzivu na proleće, dok je Zelenski rekao krajem decembra da je "Ukrajina na putu ka pobedi o kojoj su sve generacije sanjale".

Šmigalj: Ukrajina je najveće minsko polje na svetu

Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svetu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

Foto: Printskrin Youtube/Segodnя

- Teritorija kontaminirana eksplozivom iznosi 250.000 kvadratnih kilometara - rekao je on.

Površina minskih polja u Ukrajini veća je od celog Korejskog poluostrva - oko 221.000 kvadratnih kilometara,od Rumunije – 238.000 kvadratnih kilometara ili Velike Britanije – 244.000 kvadratnih kilometara.

Italija šalje PVO sisteme Ukrajini?

Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, u toku su razgovori i sa Parizom o isporukama sistema PVO, zajedničke proizvodnje, saopštio je u intervjuu listu "Korijere dela sera" italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, piše Sputnjik.

- O šestom paketu se još uvek raspravlja i, kako je rečeno, neće biti slanja (oružja) pre nego što se iznese izveštaj u parlamentu. Razgovaramo sa Francuzima kako da unapredimo paket, u pogledu slanja sistema PVO, zajedničke proizvodnje Rima i Pariza - rekao je ministar.

Upitan da prokomentariše pisanja da su SAD možda tražile od Italije da ubrza tempo isporuka oružja Ukrajini, Tajani je rekao: "Mi smo važan partner, ali nije bilo razgovora o oružju".

Prema rečima italijanskog ministra, nema "dobrih, ohrabrujućih vesti" u vezi sa izgledima za rešenje ukrajinske krize.

- Moramo da radimo na miru, ali svi signali koji stižu ne daju razloga za optimizam - rekao je Tajani.

Eksplozija uzrok havarije na gasovodu u LNR

Uzrok havarije na gasovodu u Luganskoj Narodnoj Republici mogla bi da bude eksplozija, saopštila je novinarima pres-služba regionalnog Ministarstva za vanredne situacije.

- Usled eksplozije magistralnog gasovoda D 300 milimetara na vazdušnom prelazu preko reke Suhaje, bez snabdevanja gasom je ostalo 13.315 pretplatnika u devet naselja - saopštilo je ministarstvo.

Prethodne noći odjeknula je eksplozija na gasovodu u gradu Lutugino. Vatra je ubrzo ugašena i vatrogasci su započeli sanaciju.

Dejstvo "Hijacinta B" u Ukrajini

DNR: Kijev granatirao termoelektranu, sumnja se da su dve osobe ispod ruševina

Sumnja se da su najmanje dve osobe ostale zarobljene ispod ruševina nakon što je u ukrajinskom napadu oštećena termoelektrana Starobeševska, saopštili su danas zvaničnici Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Spasioci ekipa za hitne intervencije rade na mestu koje je granatirano na raščišćavanju ruševine. Najmanje dve osobe zaposlene u fabrici mogu biti zarobljene ispod ruševina - rekli su zvaničnici Starobeševskog okruga.

Ruski senator o podršci Kijevu od strane SAD

Vašington može značajno da smanji pomoć Kijevu ako se uveri u besmislenost podrške Ukrajini, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

Foto: Printsreen/Jutjub

- Najrealniji scenario je smanjenje troškova za Ukrajinu zbog smanjenja vojnog budžeta uz pooštravanje kontrole nad dodeljenom pomoći. Njeno snažno smanjenje u budućnosti moguće je u jednom slučaju: ako se SAD uvere u beskorisnost vojne podrške Ukrajini - napisao je on na Telegramu.

Međutim, prema njegovim rečima, demokrate, koje se zalažu za upumpavanje oružja i novca u Kijev, imaju "svoje poluge pritiska".

Sevastjanov: Papa Franja se nada produžetku primirja u Ukrajini

Predsedavajući Svetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je da se papa Franja nada da će božićni prekid vatre u Ukrajini biti produžen.

Sevastjanov je rekao za RIA Novosti da se papa Franja 7. januara nije samo molio za Ruse, već je zajedno sa njima molitveno proslavio Božić.

- Zamolio je da se svim Rusima čestita Božić i rekao da se nada i moli da će primirje koje je Rusija najavila biti produženo - rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ranije ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom tokom Badnjeg dana i Božića.

Snimak dejstva "Tulipana"

Ruska agencija RIA Novosti je objavila snimak koji prikazuje dejstvo jednog od najmoćnijih artiljerijskih sistema na svetu - samohodnog minobacača velikog kalibra 2S4 Tulipan.

Ruski medij je objavio da se na snimku vidi operater dronova koji koriguje vatru minobacača kalibra 240 milimetara, koji je namenjen za uništavanje utvrđenja, velikih koncentracija tehnike i neprijateljske žive sile.

IPR: Šta je potrebno da Rusija opkoli Bahmut

Ruska ofanziva na Soledar u Donjeckoj oblasti ne ukazuje na neposredno opkoljavanje Bahmuta, saopštio je američki Institut za proučavanje rata u svojoj analizi.

Ruski izvori su 7. januara objavili da je grupa Vagner navodno probila ukrajinske linije odbrane u Soledaru, severno od Bahmuta, i da se bori protiv ukrajinskih snaga u gradu.

Kasnije je ukrajinska vojska saopštila da i dalje kontroliše Soledar uprkos jakim napadima Rusije na grad.

Prema IPR, čak ni tvrdnje da se ruske snage bore na periferiji Razdolivke, oko šest kilometara severozapadno od Soledara, ne ukazuju na to da su ruske snage blizu opkoljavanja Bahmuta.

Iz Instituta za proučavanje rata kažu da bi za presecanje linije komunikacije ka Bahmutu ruske snage morale da uspostave kontrolu nad auto-putem T0513 Seversk-Bahmut, koji se nalazi sedam kilometara zapadno od najudaljenije tačke potvrđenog ruskog napredovanja u oblasti Soledara.

Ruske trupe bi nakon toga morale da stignu do autoputa E40 Slavjansk-Bahmut, 13 kilometara od najudaljenije tačke potvrđenog ruskog napredovanja u oblasti Soledara, piše američka analitička kuća.

Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je zapadna pomoć Kijevu funkcionalna šema za pranje novca, da neće stići do fronta i da će ukrajinski zvaničnici proneveriti taj novac.

Kadirov je u objavi na svom Telegram kanalu istakao da "nema mesta zabrinutosti" zbog neprijateljstava koja se trenutno dešavaju na "novim ruskim teritorijama".

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

- To su naši regioni koji su se opredelili da se pridruže našoj državi radi zaštite svog naroda od satanističkih akcija ukrajinskih i NATO nacionalista - napisao je Kadirov.

SAD su 6. januara objavile novi paket pomoći Ukrajini vredan više od tri milijarde dolara. Kako je saopštila Bela kuća, pomoć će biti obezbeđena direktno iz rezervi Pentagona, a uključiće oklopna vozila Bredli, samohodne haubice, vozila MRAP, rakete protivvazdušne odbrane, kao i drugo oružje i municiju.

Ukrajinci gađali Jelenovku

Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa iz višecevnog raketnog bacača na Jelenovku, saopštili su predstavnici Donjecke Narodne Republike.

BONUS VIDEO: PRIMIRJE ZA BOŽIĆ - Snimci ruskih vojnika na frontu u regionu Zaporožja

Pogledajte više