RAZOTKRIVENA ŠPIJUNSKA AFERA NA TAJVANU: Oficiri radili za Kinu, "otkucali" ih pripadnici vojske

Đ.G.

05. 01. 2023. u 18:07

TAJVANSKE vlasti uhapsile su četiri vojna oficira za koje se sumnja da su špijunirali u korist Pekinga, javili su lokalni mediji u sredu. Još tri policajca umešana u slučaj su navodno puštena uz kauciju.

Foto: Profimedia

Prema tajvanskoj centralnoj novinskoj agenciji (CNA), organi za sprovođenje zakona priveli su penzionisanog kapetana vazduhoplovstva i tri aktivna oficira. Svih sedam osumnjičenih privedeno je u utorak u kancelariju tužioca na ispitivanje u gradu Kaosjung na jugu zemlje.

Nakon ispitivanja, četvorica od sedmorice su privedena, uključujući kapetana, identifikovanog kao Liu, komandanta po imenu Sun i dva komandanta poručnika sa prezimenima Liu i Kung. Tri druga policajca su puštena nakon što su platili kauciju u iznosu od 100.000 do 200.000 novih tajvanskih dolara (3.260 do 6.500 dolara).

Tužilaštvo navodi da je penzionisani kapetan počeo da špijunira za Peking 2013. godine nakon penzionisanja, koristeći svoje lične veze za uspostavljanje špijunskog lanca. U narednim godinama, veruje se da je regrutovao najmanje šest oficira, primajući uplate u iznosu između 6.500 i 23.000 dolara za svoje usluge preko lažne kompanije. 

Komentarišući izveštaj, ministarstvo odbrane Tajvana je reklo da je prsten razotkriven dojavama pripadnika vojske. Ministarstvo je takođe primetilo da je „ceo slučaj ušao u sudski proces“, ali je odbilo da ulazi u detalje.

Poslednjih godina, Tajpej i Peking su u više navrata razmenjivali špijunske optužbe, a ministarstvo odbrane Tajvana opisalo je tajne kineske napore kao „ozbiljnu pretnju“. Jedan od najvećih slučajeva špijunaže dogodio se 2021. godine, kada su vlasti Tajpeja istražile bivšeg zamenika ministra odbrane Čang Če-pinga zbog njegovih navodnih veza sa kineskim agentom. Kasnije je postao svedok u sopstvenom slučaju, zbog čega su podignute optužnice protiv dvojice visokih vojnih oficira.

U međuvremenu, 2020. Kina je tvrdila da je uhapsila nekoliko ljudi koji su špijunirali za Tajvan, navodeći da je rešila više od 100 slučajeva kao deo kontraobaveštajne operacije. 

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom u okviru svoje politike „Jedne Kine“. Od 1949. godine, ostrvom su vladali nacionalisti koji su pobegli sa kopna uz pomoć SAD nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista - preneo je RT.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pogledajte više