"KATARGEJT" RAŠIRIO PIPKE SVE DO PANAME: Iskrsavaju milioni evra koje su evroparlamentarci "usisali" od partnerskih država

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

05. 01. 2023. u 08:11

KRIMINALNA briselska priča o evroparlamentarcima koji su uzimali pare da bi pričali hvalospeve u Kataru izaziva sve veći zemljotres.

Foto Tanjug/AP

Katar, pa Maroko, a sada i dva računa u banci u Panami na ime doskorašnje potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili novi su elementi evroparlamentarne hobotnice koja širi pipke na sve strane.

Pojavljuje se, tako, i novi trag "težak" 20 miliona evra na dva računa na ime Eve Kaili u banci Bladeks u Panami. Ona je uhapšena 9. decembra posle izbijanja afere koja je u međuvremenu dobila naziv "Katargejt". Njenoj su familiji zaplenjana dobra u Grčkoj 29. decembra, jer se već tada pojavila "vruća" vest o dva računa u Panami. Sada su istraga nadležnog odeljenja u Grčkoj, kao i predsednik Karalampos Vurliotis zatražili da se proveri rezultat prebacivanja novca iz Katara na njene račune u banku Bladeks u Panamu. Ali, i na neke druge račune, prema istrazi, stigao je novac na ime njenih oca i majke, i to svakome po čak četiri miliona evra iz Dohe, iz istog izvora.

Foto AP

Eva Kaili

Grčka traži da se potvrdi, ili opovrgne, ova sumnja. Odbrana Eve Kaili daje na znanje da je u pitanju "kleveta", a u vesti koju objavljuje dnevnik "Korijere dela sera" iznosi se da je banka iz Paname 21. decembra negirala takvu vest kao "lažne informacije, jer je to banka koja opslužuje samo ostale banke ili značajna preduzeća".

Pošto su na delu uhvaćeni Kailijeva i njen otac, koji je krenuo da na brzinu skloni 600.000 evra, Tužilaštvo iz Brisela je objasnilo da ona ne može da računa na parlamentarni imunitet, jer postoji zahtev za sudski proces. Isto tužilaštvo je zatražilo da se ukine imunitet za poslanika PD Andreu Kozolina i njegovog italijansko-belgijskog kolegu iz grupe Socijalisti i demokrate Marka Tarabelu, umešane u istragu u kriminalnom udruživanju, korupciji i "reciklaži" novca. Tarabela je izjavio da sam napušta imunitet, ali pravila Evropskog parlamenta ne dozvoljavaju pojedinačno odricanje, već se o tome vodi institucionalna rasprava, i sledi glasanje.

NEMA DOKAZA

VISOKI predstavnik EU za spoljne poslove Đozep Borelj putuje u zvaničnu posetu Maroku 5-6. januara, a njegov portparol Peter Stano kaže da je Rabar važan partner Unije i da je ova poseta odavno planirana. Stano ističe da dosad nema dokaza i niko iz belgijske istrage nije rekao da je Maroko uvučen u ovaj skandal, ni da treba izbegavati posete zemlji.

TIM OPERISAO I PREKO POLjSKE

Sada je, pored već umešanih Italijana, u aferi "Katargejt" Kozolino izašao u prvi plan po mišljenju Tužilaštva iz Brisela, sa asistentom Frankom Đorđijem, inače životnim saputnikom Eve Kaili, kao i Antonijom Panzerijem, bivšim poslanikom PD. Oni su činili "tim u stanju da postavi uslove političke orijentacije Socijalisti i demokrati u prilog Katara i Maroka". Iz sakupljenih dokumenata istrage pokazuje se jasan odnos između Kozolina i tajnih službi Maroka, a preko ambasadora iz Rabata u - Poljskoj.

Pogledajte više