STARO GVOŽĐE I OTPAD: Dok Zapad kupuje novo, Ukrajina postaje smetlište za njihovo zastarelo oružje

Novosti onlajn

03. 01. 2023. u 16:04

ZAPADNE zemlje isporučuju Ukrajini zastarelo oružje kako bi obnovile sopstveni arsenal, piše kolumnista poljskog lista NDP (Niezależny Džiennik Polityczny) Jacek Tohman.

Foto EPA

- Vojna pomoć sa Zapada neprekidno se sliva u Ukrajinu. Treba napomenuti da je većina naoružanja u lošem tehničkom stanju. Vojna tehnika ima mnogo problema i zapravo je reč o starom gvožđu i otpadu, što potvrđuju i vojnici Oružanih snaga Ukrajine. To se dešava jer se Kijevu isporučuje oružje iz starih vojnih skladišta - piše Tohman.

Eksperti sa Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) takođe potvrđuju da većina naoružanja sa Zapada u Ukrajinu dolazi iz starih vojnih rezervi, navodi poljski kolumnista.

Kako kaže, cilj je da se oslobode skladišta i da se popune novim oružjem. To je veoma isplativo za Zapad, jer američke vojne kompanije („Lokid martin“, „Rajteon“ i „Nortrop gruman“) već sklapaju ugovore o popunjavanju arsenala, ne samo SAD, nego i njihovih saveznika iz NATO-a.

- Ako govorimo, na primer, o prenosnom protivvazdušnom raketnom sistemu 'stinger', Ukrajincima su ga, pored Amerike, isporučile Danska, Italija, Letonija, Litvanija i Holandija. Američka kompanija 'Rajteon' već je potpisala ugovor vredan 625 miliona dolara za popunu njihovog broja u skladištima - piše Tohman, citirajući britanske novinare.

Po njegovim rečima, Vašington pod maskom vojne pomoći Kijevu realizuje sopstvene ciljeve i lobira za prodaju oružja u interesu sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa.

- U stvarnosti, to je samo diverzantski potez Zapada koji želi da iskoristi dodeljena sredstva za modernizaciju svog naoružanja koje će zameniti staro gvožđe, isporučeno Ukrajini - zaključuje poljski ekspert.

Ranije je Rusija upozorila da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i krade se.

Pogledajte više