POLJACI BESNI ZBOG SLAVLJENJA BANDERE: Moravjecki poručio - "U prvom razgovoru ću to nedvosmisleno reći" (FOTO)

Novosti online

02. 01. 2023. u 15:42

PREMIJER Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da će na prvom sledećem sastanku podsetiti svog ukrajinskog kolegu Denisa Šmigala na nedopustivost veličanja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere, piše RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Moravjecki je upitan kakva je reakcija poljske vlade na to što je Vrhovna rada Ukrajine na svom Tviter profilu postavila informaciju o Banderinom rođendanu.

Objava je nakon burne reakcije dela tviteraša uklonjen.

- Izuzetno smo kritični prema bilo kakvoj pohvali ili čak spominjanju Bandere. Naš stav je veoma, veoma negativan - rekao je Moravjecki.

- U svom prvom razgovoru sa premijerom Denisom Šmihalom, to ću reći vrlo, veoma nedvosmisleno - dodao je on, napominjući da "Vrhovna rada slavi osobu koja je bila ideolog zločinačkog vremena".

Pitanje tumačenja Volinskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz vremena OUN-UPA, jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

Varšava Banderu smatra ideologom Volinjskog masakra iz 1943. godine, kada su ukrajinski nacionalisti napali oko 150 poljskih sela.

Poljski istoričari masakr u Voliniji smatraju genocidom i etničkim čišćenjem i tvrde da je poginulo, prema različitim izvorima, od 100.000 do 130.000 ljudi.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pogledajte više