OD PRVOG DANA NOVE GODINE: U Italiji nova antikovid pravila

Milica Ostojić

02. 01. 2023. u 15:24

ITALIJA je od 28. decembra uvela nova pravila za putnike koji stižu iz Kine, obavezni test na aerodromima i ako se ustanovi da je pozitivan sledi izolacija do negativnog testa, a prva kontrola može da usledi nakon pet dana.

Foto:EPA

Od prvog dana ove godine stupilo je na snagu i novo pravilo za stanovnike Apeninskog poluostrva da osoba koja je pozitivna ali nema simptome može da izađe posle pet dana iz izolacije i obavlja normalne dužnosti ili ako je imala simptome dva dana od momenta kada ih više ne oseća, a bez da se uradi ponovni testi, sa obavezom za sve takve slučajeve nošenja maske FFP2 deset dana od momenta kada je ustanovljena zaraza.

Ovo popuštanje u pravilima upravljanja kovidom stupilo je na snagu prvog dana nove godine i ne važi samo za sanitarno osoblje koje mora posedovati test o negativnom statusu, kao i za putnike iz Kine za koje je uvedeno još 28. decembra kada je ustanovljeno na aerodromima Malpensa i Fjumičino da je od pristiglih oko polovina bila pozitivna. Izolovanjem virusa ustanovljeno je da svi pripadaju porodici Omikron za koje je u zapadnim zemljama većina stanovništva primila vakcinu koja ima visoki stepen zaštite.

Situacija koja zabrinjava Italiju, ali i ostatak sveta, jeste upravo započeto ogromno kretanje stanovnika iz Kine posebno u narednih 4 do 5 sedmica jer je na pragu kineska Nova godina, pretpostavka je "da se može zaraziti bez kontrole i 1 milijarda stanovnika planete što bi predstavljalo pravu biološku bombu jer tako može da dođe do mutacije postojećeg virusa", smatra infektolog Mateo Baseti, direktor Bolnice za infektivne bolesti u Đenovi.

Da pažnja ne može da popusti upozoravaju infektolozi u Italiji, jer je evidentno da se i bez kineskih putnika nakon Božićnih praznika i upravo proteklih novogodišnjih uvećao broj zaraženih kovidom, ali za sada bez dramatičnih problema. I grip je dosegao pravi udar u broju obolelih i tako je uvećan broj na intenzivnim terapijama u četiri italijanska regiona (Abruco, Emilija Romanja, Sardinija i Umbrija).

Pogledajte više