RAT U UKRAJINI: Šef ukrajinskih obaveštajaca prognozira - Rusija ima rakete za još dva napada, uvešće mobilizaciju (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

01. 01. 2023. u 07:45 >> 00:16

RAT u Ukrajini ušao je u 312. dan.

Foto: mil.in.ua/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

SAD upozoravaju na novu krizu oko Ukrajine

 

Američka republikanska partija se suočava sa krizom zbog diskusija o pomoći Ukrajini, piše viši politički komentator Džonatan Martin u članku za američki list Politiko.

Ekspert je skrenuo pažnju na nedavnu izjavu sina bivšeg predsednika Donalda Trampa , koji je Vladimira Zelenskog nazvao nezahvalnom „kraljicom pomoći“ u svetskim razmerama.

U članku se naglašava da su ove reči postale glasne među republikancima. Pristalice Trampa starijeg počele su da se protive pristalicama povećanja pomoći Kijevu.

Kontradikcije u stranci, piše Politiko, podgreva činjenica da se republikanci, uprkos kritikama na račun Zelenskog, tradicionalno drže jastrebovitije politike prema Kini i Iranu u odnosu na demokrate i podržavaju finansiranje geopolitičkih protivnika Pekinga i Teherana - prnela je RIA.

Foto: Profimedia

Budanov izneo prognoze o ruskim raketama i mobilizaciji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za ukrajinske medije 31. decembra da Rusija ima rakete za još dva velika napada na Ukrajinu, i da su za svaki od napada potrebna do dva meseca pripreme, piše Kijev Indipendent.

Prema njegovim rečima, do marta će Rusija imati "kritičan" nedostatak raketa.

Drugi predstavnici ukrajinske vojske rekli su da je Rusija aktivno proizvodila nove rakete i koristila ih odmah nakon što su "silazile" sa proizvodne trake.

Budanov je takođe podržao raniju izjavu ministra odbrane Alekseja Reznikova da će Rusija od 5. januara uvesti zabranu napuštanja zemlje ruskim muškarcima mlađim od 55 godina, jer nastavlja da mobiliše ljude da popuni redove vojske usred gubitaka na bojnom polju.

Kada je reč o Belorusiji, Budanov je primetio da zemlja nema dovoljno oružja da pomogne Rusiji zbog njenih ratnih gubitaka.

Budanov je takođe prokomentarisao da je malo verovatno da će se tok rata promeniti unutar Rusije, jer su "protesti u Rusiji nerealni, a više od 70 odsto Rusa podržava ovaj rat".

Borac iz Obale Slonovače u Vagneru

Dobrovoljac iz Obale Slonovače, koji se pridružio Vagner grupi, rekao je za RIA Novosti da je odlučio da brani svoju drugu domovinu i služi u jurišnoj jedinici.

- Otišao sam u rat. Moramo da branimo našu drugu domovinu - rekao je borac sa pozivnim znakom Svetin.

Prema njegovim rečima, Vagner je za njega praktično druga porodica. U Rusiji je Svetin imao problema sa zakonom i završio je u zatvoru. Tada se odazvao pozivu da se dobrovoljno prijavi u redove grupe.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je posetio borce na praznik, rekao je da se Afrikanac u početku dobrovoljno javio da radi kao prevodilac za grupu u Africi.

Prigožin je dodao da je jurišna grupa najopasnija specijalizacija. Posle šest meseci ugovorne službe u Vagner grupi, posle amnestije, Svetin će moći da ostane u njoj ako želi, objasnio je on.

MO RF: Oboren ukrajinski helikopter

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Poltavka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na brifingu.

DTEK: U ruskom napadu oštećena termoelektrana

Tokom jučerašnjeg napada na Ukrajinu 31. decembra, Rusija je oštetila jednu termoelektranu u Ukrajini, izvestila je najveća ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK.

U napadu je navodno oštećena oprema objekta.

DTEK nije precizirao gde se nalazi termoelektrana.

RIA Novosti: Ruski padobranci odbili ukrajinski napad

Vojno osoblje Zapadnog vojnog okruga, u saradnji sa jedinicama 76. gardijske desantno-jurišne divizije, osujetilo je 31. decembra uveče nekoliko pokušaja ukrajinskih snaga bezbednosti da probiju Kremenski sektor fronta, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ranije je Narodna milicija LNR saopštila da su ukrajinske trupe tokom proteklog dana izgubile do 90 ljudi, tri tenka, pet oklopnih transportera i dva drona.

Prigožin tvrdi da je Vagner zarobio veliki broj Ukrajinaca

Borci grupe Vagner, koja je učestvuje u borbama u Ukrajini, zarobili su veliki broj neprijateljskih vojnika, rekao je za RIA Novosti osnivač te kompanije Jevgenij Prigožin, koji je posetio borce u novogodišnjoj noći.

- Ima mnogo zarobljenika. Padaju u naše ruke. Neko je ranjen, neko je uplašen. Neko se borio do kraja i bio primoran da se preda sa podignutim rukama da bi spasio živote svojih drugova - rekao je on.

Prigožin tvrdi da borci grupe nemaju okrutan odnos prema zatvorenicima, posebno prema onima koji su u pritvoru.

Uzbune u dve oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

Šojgu poklonio devojčici pilotski šlem i pozvao je na paradu 9. maja

LNR: Najmanje šest civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Pervomajska

Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR). U saopštenju misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju navodi se da su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje Centralne gradske bolnice, a da je zgrada srušena. Ukrajinske oružane snage ispalile su u subotu tri rakete HIMARS na Pervomajsk, preneo je TAS S.

Oštećen infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti u noćašnjem napadu dronova

Infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti oštećen je u noćašnjem napadu ruskih snaga dronovima, saopštio je načelnik kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba.

- Kijevska oblast noćas je odbila napad dronovima šahed - napisao je Kuleba na telegramu. Naveo je da su na meti bili objekti energetske infrastrukture. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih.

Ukrajina: U novogodišnjoj noći uništeno 45 dronova koje su lansirale ruske snage

Ukrajinska PVO uništila je u novogodišnjoj noći 45 iranskih jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage, saopštilo je jutros Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Navedeno je da su u novogodišnjoj noći ruske snage napale Ukrajinu dronovima kamikazama iranske proizvodnje Šahed-131/136, a da je ukrajinska PVO uništila 45 letelica, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kijev napadaju dronovi

Ukrajinski mediji javljaju da Kijev napadaju dronovi, i da radi ukrajinska PVO. 
 

Pogledajte više