SLIKA BILA DEO IZLOŽBE U DUŽDEVOJ PALATI: Italijanska policija zaplenila remek delo Rubensa zbog pokušaja prevare

Tanjug

30. 12. 2022. u 20:27

REMEK-DELO flamanskog slikara Petera Paula Rubensa "Vaskrsli Hrist se ukazuje svojoj majci" zaplenjeno je na izložbi zbog pokušaja prevare, saopštila je danas policija grada Đenova.

Foto: EPA

Rubensova slika je bila deo izložbe "Rubens u Đenovi" u Duždevoj palati, ali policija ne krivi za prevaru organizatore izložbe, već vlasnike slike, prenosi Rojters.

Policija Đenove je saopštila da je ovo Rubensovo ulje na platnu, visine skoro dva metra i širine metar i po, bilo osigurano na 4 miliona evra.

Italijanski vlasnici su navodno koristili lažna dokumenta da bi sliku poslali u inostranstvo i time na prevaru povećali njenu tržišnu vrednost, navodi se u saopštenju.
Vlasnici slike su osnovali i inostrane kompanije koje bi fiktivno kupile Rubensovo remek delo iz 17. veka, zaključuje se u saopštenju.

Petar Paul Rubens (1577—1640) jedan je od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio tradicije severnog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, čulnosti i sjaja boja koje obično prikazuju alegorije inspirisane mitološkom simbolikom. 


 
 

Pogledajte više