KONAČNO DOLAZI DO VELIKOG PREOKRETA? Sirijci prvi put posle 11 godina razgovarali sa Turcima, evo šta su zaključci

Novosti online

28. 12. 2022. u 23:13

SASTANAK sirijskog ministra odbrane Alija Mahmuda Abasa i njegovog turskog kolege Hulusija Akara u Moskvi protekao je na pozitivan način, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Darko Bandic/SANA via AP

- Danas je u Moskvi, uz učešće ruske strane, održan sastanak sirijskog ministra odbrane i šefa sirijske Opšte obaveštajne službe sa turskim ministrom odbrane i šefom turske obaveštajne službe. Strane su razgovarale o nizu različitih pitanja. Sastanak je bio pozitivan - navodi se u izveštaju.

Ranije u sredu održani su tripartitni razgovori ministara odbrane Rusije, Sirije i Turske.

Nakon sastanka, strane su konstatovale konstruktivnu prirodu dijaloga i potrebu njegovog nastavka radi stabilizacije situacije kako u Siriji, tako i u regionu u celini.

Kako je kasnije pisao list Hurijet, ovi razgovori su bili prvi zvanični kontakt Ankare i Damaska u poslednjih 11 godina.

Turska od 20. novembra sprovodi vazdušnu operaciju protiv krila zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) na severu Sirije – izvedeni su udari na grad Kobani, kao i na sever Iraka.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je operaciju uspešnom i nije isključio da će uslediti kopnena. Takođe je napomenuo da će Turska sledeće godine preduzeti sve neophodne korake za stvaranje bezbednosne zone od 30 kilometara na granici sa Sirijom.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pogledajte više