SEKS UTROJE KAO "SVETO TROJSTVO": Vatikan potresa skandal sa slovenačkim sveštenikom u glavnoj ulozi

J.KERBLER

22. 12. 2022. u 07:45

VATIKAN potresa seks-skandal, a u glavnoj ulozi je slovenački sveštenik Marko Ivan Rupnik (68), kog dve redovnice optužuju da ih je nagovarao na seks utroje, pod izgovorom da je reč o Svetom Trojstvu.

Foto: AP

Radi se o isusovačkom svešteniku koji je u dobrim odnosima sa papom Franjom, a na listi greha koje je počinio je i zlostavljanje žena devedesetih godina prošlog veka u Sloveniji, što je Crkva istražila, ali nije i sankcionisala.

Afera je otkrivena kada je crkveno telo zaduženo za nauk vere primilo prijavu protiv sveštenika, a u istrazi su ispitani mnogi koji su bili u kontaktu sa Rupnikom. Rezultati istrage su dostavljeni Svetoj stolici, ali je Vatikan obustavio dalje postupke zbog zastarelosti. Jedino su na snazi "upravne mere", što znači da ne može da učestvuje u vršenju crkvenih aktivnosti.

VODIO BI VEŽBE

Vatikan je i pre tri godine sankcionisao Rupnika, kada je ispovedao ženu sa kojom je imao seksualne odnose, ali se zbog toga pokajao, pa mu je oprošteno. Sad Rupnik najavljuje da bi u februaru sledeće godine želeo da vodi duhovne vežbe u svetištu Loreto Marijan, ali ostaje dilema hoće li to Vatikan dopustiti.

Rupnik je dugo godina vodio radionicu duhovne umetnosti Aleti u Italiji, a kako je studirao likovnu umetnost, papa Jovan Pavle Drugi mu je poverio obnovu mozaika u kapeli u vatikanskoj Apostolskoj palati. Obnovio je i glavnu kapelu španske biskupske konferencije u Madridu i radio na uređenju katedrale, kao i u obnovi oltara u Fatimi. Dug je spisak crkvi, od Italije do Amerike, gde je Rupnik radio kao umetnik, a u Vatikanu je pre dve godine održao i propoved za papa Franju i Rimsku kuriju.

Kada se saznalo za optužbe najmanje devet žena da ih je seksualno napastvovao, Vatikan je imenovao biskupa Danijela Libanorija da nastavi istragu na osnovu tvrdnji italijanskih redovnica, ali i žena koje nisu imale veze sa Crkvom. Jedna od njih kaže da je kao devojka za vreme studija medicine dolazila u njegov atelje, jer ju je zanimala umetnost.

"Pozirala sam mu, a on me poljubio u usta i rekao da tako ljubi oltar". Kasnije ju je odgovorio od nastavka studija i postala je redovnica, a sveštenik je stupio u odnose sa njom. "Psihički me lomio, ako nisam pristajala na njegove želje, optuživao me je da duhovno ne napredujem."

Odnos sa Rupnikom redovnice su imale u Sloveniji i Vatikanu, a neke su napustile Crkvu i razmišljaju o privatnoj tužbi. Tek ove nedelje je i vođstvo isusovaca, istog reda kojem je pripadao i sadašnji papa, zatražilo od svih žrtava da se jave. 

Pogledajte više