BIZMARKOVI NAPALI BERBOKOVU: Ne samo da se negativno odnosi prema drugim zemljama, već i prema svojoj

I. STANOJEVIĆ

20. 12. 2022. u 08:00

MI, porodica Bizmark, zgroženi smo i neizrecivo tužni načinom na koji se naša istorija i zemlja tretiraju. Uklanjanje portreta Ota fon Bizmarka, osnivača MIP Nemačke i njegovog prvog šefa, a i preimenovanje sale, pokazuje da šefici nemačke diplomatije Analeni Berbok nedostaje svest za domaću istoriju.

Foto AP

 Ministarka spoljnih poslova promašila je funkciju, jer ne samo da se negativno odnosi prema drugim zemljama, već izvrće istoriju svoje zemlje i ignoriše nasleđe prvog nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka, od kog Nemačka i danas ima koristi.
Navodi se ovo u saopštenju potomaka Ota fon Bizmarka koji oštro kritikuju Berbokovu i odluku o promeni imena sale iz "Bizmarkove", u "Salu nemačkog jedinstva". Tvrde i da je ovaj njen gest ostao bez objašnjenja i da za to nema ni razloga.

 - Svaka istorijska ličnost mora da se razmatra i vrednuje u određenoj, konkretnoj situaciji. Uzimanje za merilo isključivo demokratskih i državnopravnih principa sadašnjice, pokazuje nedostatak istorijske svesti - piše Aleksandar fon Bizmark, u saopštenju koje prenose nemački mediji.

Porodica Bizmark slavi 750 godina postojanja. Prema podacima porodičnog udruženja, 2015. godine bilo je oko 340 članova, podseća "Špigl". "Bild" piše da političar opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Jirgen Hart (59) kritikuje neosnovano preimenovanje kao "zaboravljanje istorije, kao i toliko toga u borbi Zelene stranke protiv svega što se ne uklapa u njihov pogled na svet".

Hart smatra da nemačka diplomatija treba dobro da razmotri svoje nasleđe, umesto što ga ignoriše.

- Bizmark kao ličnost i njegovo delo, danas se, naravno, moraju drugačije sagledavati, ali je njegov istorijski značaj nesporan za Nemačku i posebno za jedinstvo naše otadžbine - poručuje ovaj demohrišćanin.

Prvi kancelar Nemačkog rajha, Oto fon Bizmark bio je na funkciji tri decenije. Bio je i na čelu MIP, koje je osnovao 1870, godinu dana pre formiranja svenemačkog Rajha, pod imenom Služba za spoljne poslove, koje se održalo do danas. Bizmark nikada nije radio u sali koja je nosila njegovo ime. MIP Nemačke je u zgradi bivše Centralne banke Rajha. U vreme Istočne Nemačke (NDR), u Bizmarkovoj sali sastajao se Politbiro Socijalističke partije(SED). "Njegova" sala postojala je i u Ministarstvu u Bonu, od ponovnog uspostavljanja, 1951. godine. 

 
Pogledajte više