"CRNI LED" NAPRAVIO HAOS U CELOJ ZEMLJI: Zbog ledene kiše otkazana škola u delovima Nemačke, veliki broj saobraćajnih nesreća (FOTO)

Novosti online

19. 12. 2022. u 10:00

ŠIROM Nemačke ima problema zbog "crnog leda" koji se pojavljuje na putevima i trotoarima. Meteorolozi su izdali upozorenja za skoro celu zemlju, nastava se otkazuje, ima prekida u vazdušnom i železničkom saobraćaju, a na putevima je bio i veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima ima i poginulih.

Foto: AP Photo/Michael Probst

Nemačka meteorološka služba (DVD) izdala je oštra upozorenja na opasne vremenske uslove zbog ledene kiše koja izaziva stvaranje gotovo nevidljivog sloja leda na tlu. Upozorenja su izdata za delove svih nemačkih saveznih država. Zbog poledice su mogući zastoji, a putevi i pruge mestimično bi mogli biti neprohodni.

Led se formirao na tlu prvo na zapadu i severozapadu zemlje, a potom i u centralnom delu. Na severoistoku i istoku tokom dana biće rasprostranjena i kiša koja se ledi, navodi DVD. U Severnoj Rajni-Vestfaliji situacija se i dalje smiruje.

Foto: AP Photo/Michael Probst

DVD savetuje da izbegavaju boravak na otvorenom koliko god je to moguće, a oni koji danas moraju da koriste automobil su pozvani da prilagode način vožnje. DVD takođe savetuje vozače da napune rezervoare i sa sobom ponesu ćebad i tople napitke.

Zbog opasnog vremena nastava je otkazana u nizu okruga u Donjoj Saksoniji (uključujući Hanover i okolinu), Hesenu, Rajni-Palatinat, a delimično je otkazana nastava u okrugu Bad Kisingen. U školama u Bremenu prisustvo je obavezno tek od trećeg časa.

Foto: AP Photo/Michael Probst

Širom Nemačke zabeležen je veliki broj saobraćajnih nesreća povezanih sa vremenskim prilikama, koje su rezultirale sa nekoliko povređenih i poginulih.

Dvadesetpetogodišnji vozač poginuo je u nesreći na auto-putu 27 između Bremena i Hanovera. Portparol policije rekao je ujutru da je automobil skrenuo sa puta zbog klizavog kolovoza. Nesreća je izazvala saobraćajni kolaps. U nesreći na snegom prekrivenom i zaleđenom putu u Holchauzenu (okrug Rajn-Lan) poginuo je i traktorista.

U Ofenbahu kod Frankfurta autobus javnog prevoza udario je u drvo zbog "crnog leda" na putu. U nesreći je povređeno 12 osoba, a vatrogasci su na licu mesta.

Pogledajte više