OŠTRE PORUKE UPUĆENE MOSKVI SA ZAPADA Antonov: "Hladni rat traje"

I.S.

19. 12. 2022. u 08:00

PAPA Franja ocenjuje da je sukob u Ukrajini svetski rat i da se neće uskoro završiti. "Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mi treći put šalje jednog od svojih savetnika za verska pitanja", kaže papa. Šefica diplomatije Nemačke, Analena Berbok, izjasnila se juče protiv primirja u Ukrajini pod ruskim uslovima. "To ne bi okončalo strahote po građane Ukrajine", poručila je Berbokova u izjavi dnevniku "Bild am zontag", konstatujući da "nema nikakvih iskrenih naznaka za povlačenje ruskih trupa".

Foto: EPA

Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg očekuje, kao posledicu rata u Ukrajini, raspad Rusije. Proces dekolonizacije će se, po njemu, nastaviti u RF i Rusija će se raspasti. Veći delovi će se osamostaliti, prognozira Švarcenberg za dnevnik "Prese". Zelenskog je uporedio sa bivšim američkim predsednikom Ronaldom Reganom, "koji je takođe počeo kao glumac, a onda, kao političar, promenio istoriju".

Načelnik britanskog generalštaba, admiral Toni Radakin bi želeo da ima redovnu komunikaciju sa načelnikom Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerijem Gerasimovom.

U intervjuu objavljenom juče u britanskom list "Telegraf", Radakin je rekao da je tokom ove godine redovno komunicirao sa ruskim kolegom.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov kaže da se američke vlasti, u vođenju politike prema Rusiji i dalje rukovode logikom hladnog rata. "Čini se da SAD treba stalno da se afirmiše kroz takmičenje sa Rusijom i da duh SSSR još hara administrativnim hodnicima u američkoj prestonici, a hladni rat uopšte nije završen", rekao je Antonov u intervjuu američkom magazinu "Njuzvik".

Krivicu za sopstvene probleme i pogrešne procene SAD uvek može da prebaci na Rusiju i opravda svoju neviđenu vojnu potrošnju, kazao je Antonov, dodajući da "tražeći izgovor u sukobima u Ukrajini, administracija SAD ruši uzajamno korisne veze između Rusije i Evrope, čineći Stari kontinent potpuno zavisnim od sebe".

Pogledajte više