GLUMICA U ZATVORU: Taraneh Alidusti igrala u filmu "Prodavac" koji je dobio Oskara

I. STANOJEVIĆ

19. 12. 2022. u 09:00

JEDNA od najpoznatijih iranskih glumica i vatrena aktivistkinja za ženska prava Taraneh Alidusti (38) uhapšena je minulog vikenda u Iranu, usred protestnog pokreta zbog smrti Mahse Amini (22) koji ulazi u četvrti mesec.

Foto: Profimedia

Ova glumica, više puta je izražavala podršku protestima u Iranu, a sada se solidarisala sa čitavim antivladinim pokretom.

Iranske vlasti se mesecima suočavaju sa talasom protesta pošto je, u Teheranu, policija za moral, uhapsila Aminijevu, jer je, navodno, nenošenjem hidžaba, islamske marame, prekršila strogi kodeks oblačenja. Vlasti negiraju tvrdnje da je preminula od posledica zlostavljanja u zatvoru, navodeći da je imala srčanih problema, što njena porodica poriče.

Ovi protesti su jedan od najozbiljnijih izazova režimu u Teheranu još od Iranske revolucije 1979. godine. Vlasti su već pogubile dvojicu muškaraca pošto su proglašeni krivima za "moharebeh", što se okvirno prevodi kao "neprijateljstvo protiv Boga". U demonstracijama koje su zahvatile celu zemlju, prednjačile su žene, masovnim skidanjm marama u znak prkosa rigoroznim zakonima.

HAMURI DEPORTOVAN U FRANCUSKU

BORAC za ljudska prava Salah Hamuri (37) deportovan je juče u Francusku, jer ga Izrael optužuje za bezbednosne prekršaje. Francusko-palestinski aktivista, godinama žitelj Jerusalima, jedan je od 1.027 zatvorenika koje je Izrael, 2011, menjao za vojnika Gilada Šalita, kog je Hamas, duže od pet godina, držao u Pojasu Gaze. Izrael je Hamurija osudio i za pokušaj ubistva sefardskog rabina Ovadija Josefa, osnivača ultraortodoksne partije Šas. "Gde god Palestinac ide, sa sobom nosi cilj svog naroda i svoju domovinu", poručio je Hamuri, čije pristalice tvrde da deportacija krši međunarodno pravo.

"Taraneh Alidusti je uhapšena zbog objavljivanja lažnih informacija, kao i zbog podsticanja haosa", precizira Teheran. Ova glumica je poznata po ulogama u filmovima reditelja Asghara Farhadija, a svetsku slavu stekla je ulogom u Oskarom nagrađenom filmu "Prodavac", iz 2016. godine. Alidustijeva je pod optužbom da je "širila neistine" o antivladinim protestima. U poslednjoj objavi na "Instagramu", pre nego što je njen nalog, na kome je imala više od osam miliona pratilaca, uklonjen, osudila je pogubljenje čoveka, optuženog za učešća u protestima.

Kritikovala je i međunarodne organizacije što nisu govorile protiv pogubljenja Mohsena Šekarija, kog su vlasti obesile pod optužbom da je "izgrednik" koji je u septembru blokirao glavni put u Teheranu i mačetom ranio pripadnika paravojnih snaga. "Zvao se Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija, koja posmatra ovo krvoproliće i ne preduzima akcije, sramota je za čovečanstvo", napisala je Alidustijeva. Uhapšena je, jer nije dostavila "nikakve dokaze o svojim tvrdnjama", navodi "Telegram", kanal državne novinske agencije IRNA.

 
Pogledajte više