KIJEV UVEO SANKCIJE SPORTISTIMA: Pored ruskih na meti i bivši ukrajinski fudbaler Timiščuk

P. Z. S. / ria.ru

13. 12. 2022. u 18:00

UKRAJINSKA Vrhovna rada odobrila je uvođenje sankcija bivšim ruskim sportistima - gimnastičarki Alini Kabajevoj i bokserima Aleksandru Povetkinu i Nikolaju Valujevu, kao i bivšem ukrajinskom fudbaleru Anatoliju Timoščuku, izjavio je u utorak poslanik Aleksej Gončarenko.

FOTO: EPA


-Rada je odobrila uvođenje sankcija protiv Kabajeve, Povetkina, Valujeva i drugih ruskih sportista. Na spisku je i bivši igrač ukrajinske reprezentacije Anatolij Timoščuk, napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinski zakon obavezuje da obavesti nadležne organe Evropske unije, SAD, Kanade, Australije, Japana i drugih zemalja kako bi im predložili da uvedu iste sankcije.

Kabajeva je već nekoliko meseci pod sankcijama EU, SAD, Kanade, Australije i Japana.
Timoščuk je rekorder fudbalske reprezentacije Ukrajine po broju utakmica (144). Postao je šampion Rusije i Nemačke, osvojio je Ligu šampiona, Kup UEFA (sada Liga Evrope) i UEFA Superkup. U sastavu Šahtjora iz Donjecka osvojio je tri puta prvenstvo Ukrajine i Kup Ukrajine, kao i jedan Superkup Ukrajine.

Sada je na poziciji trenera u peterburškom "Zenitu". U martu mu je oduzeta trenerska licenca izdata od centra za licenciranje Ukrajinskog fudbalskog saveza (UAF), titule pobednika i osvajača srebrne medalje šampionata Ukrajine, Kupa Ukrajine, Superkupa Ukrajine. Isključen je iz zvaničnog registra igrača UAF reprezentacija. Udruženje je takođe doživotno zabranilo Timoščuku da igra fudbal u Ukrajini.

Pogledajte više