STRAH ZBOG KINESKIH VOJNIH PLANOVA: Amerika i Australija pozivaju još jednu zemlju da im se pridruži

Novosti online

07. 12. 2022. u 07:44

SJEDINjENE DRŽAVE i Australija pozvale su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji na principu rotacije, obećavajući jedinstvo pred vojnim planovima Kine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Zaista je važno da to uradimo kako bismo rebalansirali naš region, pozivajući na učešće i druge zemlje u regionu, i radujemo se budućim razgovorima sa Japanom - rekao je novinarima australijski ministar odbrane Ričard Marls.

- Krajem nedelje putujemo u Japan, i pozvaćemo tu zemlju da više učestvuje u vežbama sa Australijom i sa SAD - dodao je Marls na konferenciji za novinare koju su održali australijski i američki ministri odbrane i spoljnih poslova posle razgovora u Vašingtonu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin dodao je da saveznici žele da Japan učestvuje u zajedničkim operacijama sa Australijom, gde SAD stacioniraju oko 2.000 marinaca u Darvinu od 2012. godine, koji se smenjuju svakih šest meseci.

Australijski ministri odbrane i spoljnih poslova takođe su rekli novinarima da su se u Vašingtonu dogovorili o jačanju vojne saradnje sa SAD.

Šef Pentagona je dodao da su se SAD i Australija dogovorile o povećanju rotacije bombardera, lovaca i pripadnika američke vojske i mornarice.

- Odlučili smo da unapredimo trilateralnu saradnju u oblasti odbrane i pozovemo Japan da se pridruži našim odbrambenim inicijativama u Australiji - rekao je on.

Japan je nedavno želeo da poveća saradnju sa Australijom, ali vojna saradnja je osetljivo pitanje zbog zvaničnog pacifizma Tokija posle Drugog svetskog rata.

Pogledajte više