NEMA ULASKA DOK TURSKA NE AMINUJE: Hoće li Finska ikada ispuniti turske uslove?

Novosti onlajn

06. 12. 2022. u 21:54

TURSKI ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je da Finska mora da ukine embargo na oružje Ankari kako bi osigurala podršku za članstvo u NATO-u.

Foto: Novosti

Čavušoglu je ocenio da je važno to što finski ministar odbrane Anti Kajkonen 8. decembra dolazi u Tursku, jer se iz Finske još nisu oglasili o ukidanju embarga, prenosi Rojters.

- Očekujemo takvo saopštenje od njih - naveo je Čavušoglu.

Kada je reč o Kurdu kojeg je Švedska izručila Turskoj prošle sedmice, Čavušoglu je rekao da isporučeni nije onaj kojeg je Ankara tražila od Stokholma i da je potrebno deportovati ljude sa liste koja im je poslata i da se njihova sredstva zamrznu.

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO-u nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali je Turska odbila da podrži njihovo pristupanje sve dok se ne ispune brojni zahtevi, uključujući zauzimanje strožeg stava protiv kurdskih militanata i ukidanje zabrane prodaje oružja.

Švedska je ukinula embargo u septembru, koji su obe zemlje prvobitno nametnule 2019. godine kao odgovor na upad Ankare protiv milicije sirijskih Kurda, dok sa druge strane, Finska nije sledila taj primer.

Foto: Tanjug AP

Ankara je optužila dve skandinavske zemlje, uglavnom Švedsku, da pružaju utočište ljudima koje smatra teroristima, uključujući članove zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Stokholm i Helsinki negiraju skrivanje militanata, ali su obećali da će sarađivati sa Ankarom kako bi se u potpunosti rešili njeni bezbednosni problemi, kao i da bi ukinuli embargo na oružje, podseća britanska agencija.

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da je Finskoj i Švedskoj potrebno odobrenje svih 30 država članica Alijanse. Jedino se Turska i dalje protivi njihovom članstvu, iako Mađarska još nije ratifikovala prijem dve skandinavske zemlje u svom parlamentu.

(Alo)

Pogledajte više