MAKRON IZAZVAO DRAMU NA BALTIKU: Pad u zamku Putinovog narativa?

Novosti online 04. 12. 2022. u 23:14

PREDLOG predsednika Francuske Emanuela Makrona da se Rusiji tokom mirovnih pregovora daju bezbednosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok, uznemirio je duhove Kijeva ali i ukrajinskih saveznika koji ovih dana oštro protestuju protiv te ideje.

Foto AP

Aleksandar Stub, bivši premijer Finske koja je nedavno podnela zahtev za članstvo Severnoatlanskoj alijansi, napisao je na svom Tviter nalogu da "fundamentalno" nije saglasan sa Makronom.

- Jedine bezbednosne garancije na koje treba da se fokusiramo su u suštini neruske. Rusija prvo mora da garantuje da neće napasti druge. Tek tada možemo započeti razgovore o evropskoj bezbednosti - napisao je on.

Najveća drama je, zbog ove Makronove izjave, nastala izgleda na Baltiku, a plan francuskog predsednika "potresao" je posebno bivšeg ministra spoljnih poslova Litvanije Linasa Linkevičijusa, koji je morao da protestuje takođe na Tviteru.

- Rusija ima sve bezbednosne garancije ako ne napadne, aneksira ili okupira svoje susede. Ako neko želi da stvori novu bezbednosnu arhitekturu koja dozvoljava terorističkoj državi da nastavi sa svojim metodama zastrašivanja, treba ponovo da razmisli - naveo je on.

"Potresao" se i zamenik premijera Letonije Artis Pabriks.

- Ideja da se, tako što će Zapad Rusiji dati bezbednosne garancije, može okončati ruska invazija na Ukrajinu - pada u zamku Putinovog narativa da su Zapad i Ukrajina odgovorni ovaj rat, a da je Rusija nevina žrtva - rekao je on za "Fajnenšal tajms".

Kako ovaj medij ističe, "čini se da Makronov komentar daje verodostojnost Putinovoj tvrdnji da se NATO prihvatanjem bivših sovjetskih država proširio prema ruskim granicama i da je to bio legitiman razlog za invaziju".

Francuski predsednik je, inače, stav o neophodnosti bezbednosnih garancija za Rusiju izneo nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

- Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj sutra želimo da živimo. Iz tog razloga, posebno ćemo razgovarati o rečima predsednika Vladimira Putina da se NATO približava granicama Rusije, razmeštajući u njenoj neposrednoj blizini oružje koje može da je ugrozi - rekao je Makron za francusku televiziju "TF1".

Francuski zvaničnik koji je anonimno govorio za "Fajnenšal tajms" odbacio je ideju da je Makron u svom stavu bio blag prema Rusiji, ali je dodao i da bi za Evropu bila potrebna "nova bezbednosna arhitektura" kako bi se izbegli budući ratovi.

- Rusija ne ide nigde i moraće da bude deo tih diskusija - istakao je on.

(RT)

Pogledajte više