NEMAČKA VLADA SPREMA NOVA PRAVILA: Stranci više neće biti ograničeni radom samo u struci

Novosti online 01. 12. 2022. u 12:59

NEMAČKA vlada odlučila je da olakša ulazak u zemlju kvalifikovanim radnicima, a stranci van EU zemalja više neće biti ograničeni radom samo u struci.

Foto Shutterstock

Nemačka u mnogim sektorima ima problem sa dovoljnim brojem kvalifikovanih radnika i očekuje se da on bude pogoršan. Zato je nemačka vlada donela nacrt zakona kojim se otvaraju vrata radnicima iz zemalja van EU.

Stranci više neće morati da traže posao samo u struci

Prema tom nacrtu, stranci više neće biti ograničeni radom samo u struci, pa će, na primer, mehaničar moći da se zaposli kao magacioner ili policajac kao kelner, prenosi nemačka agencija DPA.

Kod razmatranja zahteva za radnu vizu, više će se u obzir uzimati radno iskustvo, dok oni koji se prijave više neće morati da imaju priznatu diplomu kvalifikacija.

Plan uključuje i inovativni sistem bodovanja za radnike iz trećih zemalja, uključujući i države Zapadnog Balkana, koji žele da se presele u Nemačku kako bi se zaposlili.

Tako će kriterijum biti „kvalifikacije, znanje jezika, radno iskustvo, rodbinske veze sa Nemačkom i starost“.

- Cilj nam je da imamo najmoderniji imigracioni zakon u Evropi jer moramo da se nadmećemo sa mnogim zemljama za stručne ljude. Obezbeđivanje pravih radnika osiguraće prosperitet Nemačke - rekao je federalni ministar rada Hubertus Hajl i dodao da bi zakon trebalo da bude usvojen sledeće godine.

Nemačka se suočava sa stagnacijom useljavanja i po tome je ispod nivoa EU. U Nemačkoj se u proseku podnosi 1,3 zahteva za prijem u državljanstvo na 1.000 osoba, dok je taj prosek u EU 1,6, pokazuju podaci Evrostata.

Više od 850.000 slobodnih radnih mesta

Sa druge strane, broj slobodnih radnih mesta u Nemačkoj je rekordan, jer je tokom oktobra bilo traženo više od 850.000 radnika. Broj slobodnih radnih mesta tako je bio gotovo dvostruko veći nego 2011. godine, kada je u Nemačkoj bilo traženo 466.000 radnika, navodi specijalizovana nemačka kompanija Statista.

Jednostavnije useljenje je deo planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer želi da pokrene do kraja godine.
Bundestag u petak treba da glasa o takozvanoj prilici na pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka dobro integrisanim strancima koji dugo žive u Nemačkoj bez sigurnog statusa.

Počev od 31. oktobra 2022, svako ko je u zemlji živeo barem pet godina i nije počinio krivično delo, trebalo bi da dobije rok od 18 meseci da ispuni uslove za dugoročni boravak – to uključuje poznavanje jezika i sopstvena sredstva za život.

(Sputnjik)

Pogledajte više