MAKRON SAD GLADI ODNOS S BAJDENOM: Francuski predsednik u trodnevnoj poseti Americi

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

01. 12. 2022. u 08:00

ČETIRI godine pošto je posetio Donalda Trampa, druga državnička poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Americi, ali prva koju priređuje aktuelni stanar Bele kuće Džozef Bajden, u Parizu je viđena kao snažna potvrda čvrstih savezničkih odnosa.

Foto AP

Vašington, posle izlaska Velike Britanije iz EU, u Francuskoj, kao jedinoj nuklearnoj sili u Uniji, vidi privilegovanog sagovornika. Ali, uz bliskost, Francusku i SAD razdvajaju i neke vruće teme.

Poseta je viđena kao način da se izbrišu posledice prošlogodišnje zategnutosti između Francuske, s jedne strane, i Australije, Velike Britanije i SAD, s druge, oko propale prodaje podmornica, zbog čega je Pariz svojevremeno povukao i svog ambasadora iz Vašingtona.

Makron i Bajden se slažu oko osude ruske invazije na Rusiju, ali i izbegavanja eskalacije s Moskvom. Makron je od početka insistirao na kontaktu s Putinom, izgleda da se Vašington sada tome priklanja, ali pod velom tajne.

Neslaganja su naročito vidljiva u posledicama ekonomskih sankcija Rusiji, koje daleko više pogađaju Evropu nego SAD. Iz Vašingtona odbijaju da od sankcija energetski profitiraju.

Džozef Bajden i Emanuel Makron, Foto AP

Makron će pokušati da ubedi domaćina da umanji, ako ne i izjednači, cenu američkog gasa između SAD i Evrope. Otišao je s porukom da jaka Amerika ne treba da bude sinonim za slabu Evropu, posebno u vezi s antiinflatornim programom sa širokim subvencijama američkim firmama za energetsku tranziciju. Pariz u tome vidi nelojalnu konkurenciju i američki protekcionizam. Očekuje se i povećana saradnja u domenu nuklearne energije.

Makron smatra da je u interesu SAD da uz sebe ima jaku Evropu. Pariz je preduzeo inicijativu oko zaštite evropske proizvodnje, da bi se izbeglo premeštanje preduzeća na Novi kontinent, pre svega iz automobilske industrije.

Odnosi s Kinom su takođe osetljiva priča. Dok Vašington u daljoj ekspanziji kineskog značaja vidi opasno rivalstvo, Pariz nastoji da održi čvrste veze s Pekingom, očekujući i da Kinu pridobije kao saveznika u pokušaju sklapanja primirja između Moskve i Kijeva.

Rat u Ukrajini je, takođe, u orbitu izbacio NATO, u kome SAD vode glavnu reč, što je stavilo u drugi plan Makronovu ideju o jakoj evropskoj odbrani i suverenoj Evropi.

RAZNOLIKA DELEGACIJA iz PARIZA

U francuskoj delegaciji je veliki broj ministara - za spoljne poslove, ekonomiju, vojsku, visoko obrazovanje, i poslovnih ljudi, kao što su Bernar Arno na čelu koncerna LVMH ("Moet Enesi" - "Luj Viton") ili Patrik Pujane, koji predsedava "Totalu", ali i direktorka Luvra Lorans de Kar ili astronauti Toma Peske i Sofi Adeno, simboli saradnje od kulture do svemira.

Pogledajte više