RAFAL AVIONI ZA INDIJSKU MORNARICU! Zašto Francuska treba da bude uverena da će dobiti još jedan ugovor za ratne avione od Indije

P. Z. S. /eurasiantimes.com

30. 11. 2022. u 17:28

UZ tehnološku snagu borbenih aviona Rafale, Francuska bi želela da Indija uzme u obzir faktor da je najpouzdaniji zapadni saveznik pri izboru borbenih aviona za nosače aviona Indijske mornarice.

Foto: Printskrin


Dva aviona u trci uključuju američki Boing Super Hornet (Boeing Super Hornet) ili F/A-18 mlaznjak i Rafale Marine francuske Dasault Aviejšn (Dassault Aviation).

Francuska strategija za kultivisanje Indije dovela je do niza poseta visokih zvaničnika i ministara indijskoj prestonici i impresivnog broja vojnih vežbi koje su francuske snage bezbednosti imale sa svojim indijskim kolegama u poslednjih nekoliko meseci.

A sve ovo usledilo je posle „veoma uspešnog sastanka“ između indijskog premijera Narendre Modija i francuskog predsednika Emanuela Makrona u maju ove godine.

Kako kaže ambasador Francuske u Indiji Emanuel Lenain, Francuska želi da bude „najbolji partner“ Indije u jačanju njene odbrambene proizvodnje i odlučila je da podeli najbolje tehnologije i opremu u skladu sa rastućim „poverenje“ između dve strane.

Inače, francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu upravo je završio svoju trodnevnu posetu Indiji (26-28. novembar). Zajedno sa indijskim ministrom odbrane Rajnathom Singom, on je kopredsedavao 4. godišnjim indijsko-francuskim odbrambenim dijalogom u Nju Delhiju 28. novembra. Njih dvojica su razgovarali o raznim bilateralnim, regionalnim i pitanjima odbrambene industrijske saradnje.

Nazivajući razgovore sa francuskim ministrom oružanih snaga „toplim i plodonosnim“, Rajnat Sing je u tvitu rekao: „Imao je tople i plodne razgovore sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom tokom četvrtog godišnjeg dijaloga između Indije i Francuske u Nju Delhi danas. Tokom dijaloga razgovarano je o širokom spektru pitanja bilateralne, regionalne i odbrambene industrijske saradnje.

Ambasador Emanuel Lenain je u tvitu rekao da su Rajnat Sing i Sebastijen Lekornu razgovarali o različitim pitanjima, uključujući Indo-Pacifik, projekte „Make in India“ i zajedničke vežbe.

Lenain je naglasio da su se dve strane složile da ojačaju odbrambene veze između Indije i Francuske i da se pozabave zajedničkim izazovima i „da ojačaju našu odbrambenu saradnju u svim oblastima ključnim za stratešku autonomiju i suočavanje sa našim zajedničkim izazovima“.

Rečeno je da se Francuska obavezala Indiji za zajednički razvoj avionskih motora, aviona, podmornica i projektila u okviru rute „Atmanirbhar Bharat“ (samostalna) uz učešće indijskog privatnog sektora.

Spremna je za zajednički razvoj i proizvodnju avionskih motora većeg potiska sa Safranom kao vodećim partnerom. Takođe je pristao da pomogne Indiji u zajedničkom dizajnu, razvoju i proizvodnji podmornica i projektila dugog dometa.

Lekornu se takođe sastao sa indijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ajitom Dovalom. Obojica su delili bliske procene globalnih i regionalnih bezbednosnih zabrinutosti i složili se da intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma u Indo-Pacifiku.

Ovaj sastanak je smatran važnim kao prethodnica posete Emanuela Bona, diplomatskog savetnika francuskog predsednika Makrona, za sastanak „strateškog dijaloga“ sa Dovalom koji se očekuje u prvoj nedelji januara 2023.

Inače, Lekornuova poseta Indiji usledila je posle trodnevnog putovanja njegove koleginice i šefice francuske diplomatije Katarine Kolone u Indiju (13-15. septembar). Ona se sastala sa premijerom Modijem, ministrom spoljnih poslova S Jaishankarom i NSA Ajitom Dovalom i razgovarala o bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. Ona je takođe putovala u Mumbai radi angažmana sa liderima industrije.

Važno je napomenuti da je Lekornuov boravak u Indiji uključivao i posetu prvom indijskom autohtonom nosaču aviona INS Vikrant u Kočiju. U tvitu, ambasador Lenain je otkrio: „U #Kochi, francuski Min @SebLecornu posećuje #IACVikrant.

Pohvalio je Indiju što se pridružila klubu nacija sposobnih da grade nosače aviona i istakao centralnu ulogu pomorske saradnje u francuskoj strategiji za #IndoPacifik. Za INS Vikrant, Lekornu je rekao: „Francuska i Indija su ujedinjene u svojoj rešenosti da brane svoj pomorski suverenitet i garantuju slobodu plovidbe u indo-pacifičkom regionu.

Najnovija manifestacija indijsko-francuske odlučnosti da zaštiti pomorsku bezbednost viđena je početkom ovog meseca (9-11. novembra) kada su dve zemlje intenzivirale svoje strateško angažovanje, a Boing P8I indijske mornarice i Falkon 50 francuske mornarice sprovodili su zajednički nadzor i mapiranje okeana. Mozambičkog kanala, Mauricijusa i jugozapadnog Indijskog okeana.

Zajednički nadzor imao je za cilj borbu protiv piraterije, trgovine drogom, krijumčarenja oružja i prisustva stranih sila na istočnoj obali Afrike.

Treba napomenuti da su zajedničke vežbe odbrambenih snaga Francuske i Indije bile važna karakteristika produbljivanja bezbednosne saradnje dve zemlje.

Važno je napomenuti da je nepokolebljivost Francuske kao vojnog saveznika u snažnoj suprotnosti sa onom Sjedinjenih Država, koje nemaju dobru evidenciju da su pouzdani snabdevači vojnim predmetima i tehnologijama ne samo Indiji već i njenim tradicionalnim saveznicima tokom kriza.

Pogledajte više