„USLEDIĆE NEVIĐENI ODGOVOR!“: Seul poslao Pjongjangu najozbiljnije upozorenje i pozvao Kinu da reaguje

Novosti onlajn

29. 11. 2022. u 08:51

JUŽNOKOREJSKI predsednik Jun Suk-Jol upozorio je na mogućnost do sada nezabeleženog zajedničkog odgovora sa saveznicima, ako Severna Koreja nastavi sa testiranjem nuklearnog naoružanja, i pozvao Kinu da pomogne u odvraćanju Pjongjanga od težnje za razvojem takvog oružja i projektila.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

U intervjuu za Rojters, Jun je pozvao Kinu, najbližeg saveznika Severne Koreje, da ispuni svoje obaveze kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da u slučaju da Peking ne uradi to, posledice bi bile veći priliv vojnih sredstava u region.

- Ono što je sigurno jeste da Kina ima sposobnost da utiče na Severnu Koreju, a Kina ima odgovornost da se uključi u proces. Na Pekingu je da odluči da li će izvršiti taj uticaj zarad mira i stabilnosti - rekao je Jun britanskoj agenciji.

Prema njegovim rečima, akcije Severne Koreje dovele su do povećanja potrošnje za odbranu u zemljama širom regiona, uključujući Japan, i većeg raspoređivanja američkih ratnih aviona i brodova.

U interesu Kine je da uloži "najbolje napore" da podstakne Severnu Koreju na denuklearizaciju, rekao je južnokorejski predsednik.

Na pitanje šta bi Južna Koreja i njeni saveznici, SAD i Japan, uradili ako Severna Koreja izvrši novu nuklearnu probu, Jun je izjavio da će odgovor „biti nešto što ranije nije viđeno“, ali je odbio da precizira šta bi to sve podrazumevalo.

- Bilo bi krajnje nerazborito da Severna Koreja izvrši sedmu nuklearnu probu - rekao je on Rojtersu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je ove nedelje da njegova zemlja namerava da stvori najmoćniju nuklearnu silu na svetu.

Južnokorejski i američki zvaničnici kažu da se Pjongjang najverovatnije priprema za nastavak testiranja nuklearnog oružja, po prvi put od 2017, navodi Rojters.

(Sputnjik)


 

Pogledajte više