SIRIJSKI KURDI ODGOVARAJU NA NAPADE: Turska neće proći nekažnjeno

Tanjug

20. 11. 2022. u 13:58

SNAGE koje predvode sirijski Kurdi saopštile su danas da će uzvratiti na seriju napada turskih ratnih aviona, koji su preko noći pogodili njihove oblasti kontrole širom severoistočne Sirije.

Foto: Printscreen

- Ovi napadi turskih snaga neće proći bez odgovora - navele su u saopštenju Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržava SAD, preneo je Rojters.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ta zemlja pokrenula vazdušne napade na severne regione Sirije i Iraka i da za metu ima kurdske grupe, koje Ankara smatra odgovornim za prošlonedeljni smrtonosni bombaški napad u Istanbulu.

Kako se navodi, danas da je uništeno 89 ciljeva, uključujući skloništa i skladišta municije, u vazdušnim napadima na baze kurdskih ekstremista na severu Iraka i severu Sirije.

Foto: AP

Napadi su izvedeni na Kandilu, Asos i Hakurk u Iraku i Kobaniju, Tal Rifat, Cizire i Derik na severu Sirije, navodi se u saopštenju i dodaje da su među neutralizovanima takozvane vođe terorističke organizacije.

Vazdušni napadi su usledili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u centru Istanbula, ubivši šest ljudi i ranivši preko 80.

Turske vlasti su za napad okrivile Radničku partiju Kurdistana (PKK) i njen sirijski ogranak Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), dok su Kurdske militantne grupe, negirale umešanost u napad.

Pogledajte više