UBICE ĆE PLATITI ZA ZLOČIN: Rusi znaju ko su krivci za jezivi masakr nad zarobljenicima u Luganskoj narodnoj republici

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

20. 11. 2022. u 07:00

SNIMAK ubistva 12 zarobljenih vojnika kojima je bilo naređeno da legnu na zemlju izazvao je veliko ogorčenje u Rusiji.

Ratni zločin ukrajinske vojske, Foto Printskrin

Vojnici su se bili sakrili u jednom podrumu i kad su im ukrajinski vojnici koji su ih opkolili naredili da izađu, dogodilo se krvoproliće koje je snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama. Svi su pobijeni pucnjima glavu.

Prema komentarima na društvenim mrežama, to se dogodilo u Makejevci u Luganskoj narodnoj republici. Ministarstvo odbrane Rusije u saopštenju objašnjava da su zarobljenim vojnicima pucali u glavu i da je to samo još jedan od mnogih dokaza da se Ukrajinci ne drže međunarodnog vojnog prava. Ukrajinski zarobljeni vojnici kojih je oko osam hiljada drže se u zatvorima u skladu sa Ženevskom konvencijom, objašnjavaju u Moskvi.

Prvi snimak je bio napravljen iz vazduha iz helikoptera i na njemu se vide okrvavljena mrtva tela ruskih zarobljenih vojnika. Zatim su se pojavili novi kadrovi na kojima se vidi kako su zarobljenici na nehuman način pobijeni. Mučno je gledati kadrove koji pokazuju iživljavanje nad bespomoćnim zarobljenicima.

Čim se pojavio snimak na društvenim mrežama, predsednik Luganske narodne republike Leonid Pasečnik je kazao: "Mi znamo ko su ubice. Oni nisu skrivali svoja lica. To su Artur Bortničuk i Nazar Mihajlovski iz mesta Novovolinsk, koji su završili Harkovski univerzitet Ministarstva unutrašnjih poslova."

Nekada simpatični duhoviti mladići koji su se takmičili u studentskim ekpima i čiji se snimci i sada mogu naći na internetu, Artur Bortničuk i Nazar Mihajlovski, postali su okrutne ubice zarobljenika.

Predsednik Saveta za ljudska prava Valerij Fadejev kaže da će taj snimak zverskog ubistva biti poslat međunarodnim organizacijama. U Moskvi nisu optimisti što se tiče reakcije međunarodnih organizacija jer one ni do sada nisu imale isti aršin prema svim žrtvama u ovom ratu. Ali zato vojni vrh obećava da će sigurno pronaći ubice i da ih čeka zaslužena kazna.

"ISTOPILI" NEMAČKE HAUBICE

Nemački nedeljnik "Špigl" piše da su Ukrajinci i u problemu sa nemačkim poklonjenim haubicama "pancer haubice 2000", koje su ranije isporučene Kijevu. Prema nedeljniku problem je što Ukrajinci ne poštuju proizvođačevu instrukciju nego gađaju dok imaju granata, pa se cevi zagrevaju i dolazi do deformacija. Zbog toga je od 14 nemačkih haubica šest onesposobljeno i potreban je remont.

NIŠTA SE NE ZNA

Mnogo puta do sada u Kijevu, ali i na Zapadu su govorili kako Rusima ponestaju rakete, ali pokazalo se da ih imaju još uvek dovoljno a stalno proizvode i nove. List "Njujork tajms" piše da rukovodstva zapadnih zemalja i Ukrajine uopšte nemaju predstavu kolike su realno rezerve ruskih raketa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više