"ZA ŠEST MESECI IMAĆEMO ŠUPLJINE NA POLICAMA": Nemačkoj prete nestašice mesa, moguć skok cena od čak 40 odsto

Novosti online

19. 11. 2022. u 14:27

NEMAČKA bi se mogla suočiti sa nestašicom mesa i posledičnim porastom cena u narednih četiri do šest meseci, izvestio je ove nedelje Di Velt, pozivajući se na Nemačko udruženje mesne industrije (VDF).

Foto: EPA

- Za četiri, pet, šest meseci imaćemo šupljine na policama - rekao je za taj list Hubert Keliger, šef prodaje u prodavnici mesa Vestflajš i član odbora VDF-a.

Prema Keligerovim rečima, najveće nestašice očekuju se u snabdevanju svinjskim mesom. On kaže da Berlin insistira na smanjenju broja stoke za polovinu kako bi se zaštitila klima. Međutim, stručnjaci kažu da bi to dovelo do masovnog gašenja kompanija koje se bave proizvodnjom mesa, što bi rezultiralo povećanjem cene mesa za 40 odsto.

Smanjenje stočnog fonda moglo bi da dovede i do smanjenja ponude prirodnog đubriva, što rezultira padom prinosa povrća ili porastom troškova proizvodnje zbog visokih cena veštačkih đubriva. Svaka situacija bi pogoršala prehrambenu krizu u Nemačkoj.

Dok predstavnici mesne industrije napominju da su vegetarijanstvo i veganstvo postali sve popularniji u zemlji u poslednjih nekoliko godina, oni kažu da preko 90% ljudi i dalje kupuje i jede meso.

- Nemačka se sve više oslanja na uvoz mesa, a ne na domaću proizvodnju. Udeo proizvoda od goveđeg i svinjskog mesa iz inostranstva je porastao poslednjih meseci, a zemlja je trenutno najveći uvoznik mesa u Evropi - navodi VDF.

Stručnjaci VDF-a kažu da Berlin pravi istu grešku po pitanju uvoza mesa kao i sa energijom – sve veća zavisnost od uvoza mogla bi dovesti do rizika od nestašica hrane zajedno sa energetskom krizom. Keliger kaže da je jedini način da se to izbegne da se ostvari samoodrživost u proizvodnji mesa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više