IRANCI NAPRAVILI HIPERSONIČNO ORUŽJE? Tvrdnje generala Revolucionarne garde izazvale pometnju, oglasio se Pentagon - "Skeptični smo"

Novosti online

18. 11. 2022. u 21:33

PENTAGON sumnja u tvrdnje Irana da je razvio hipersonično oružje, rekla je zvaničnica Pentagona novinarima u četvrtak. Visoki iranski komandant izvestio je prošle nedelje da je Teheran uspešno ovladao tom tehnologijom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Videli smo izveštaje i tvrdnje iz Irana. I dalje smo skeptični prema ovim izveštajima - rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing na pitanje o izveštajima u iranskim medijima.

Ona je dodala da američka vojska prati "svaki razvoj ili širenje napredne tehnologije iz Irana".

Tvrdnja da Teheran sada poseduje projektil sposoban da putuje hipersoničnom brzinom – koja se obično definiše kao pet puta veća od brzine zvuka – došla je od Amira Ali Hadžizadeha, komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa čuvara Islamske revolucije.

On je rekao novinarima da je nova balistička raketa dizajnirana da probije neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i da može da manevriše unutar i van atmosfere, ali nije izneo dalje detalje. On je takođe rekao da tehnologija za presretanje oružja neće biti razvijena najmanje nekoliko decenija.

Vašington je uveo niz sankcija Iranu i zvaničnicima koji su direktno povezani sa razvojem i testiranjem njegove raketne tehnologije. SAD tvrde da to predstavlja pretnju regionalnoj stabilnosti.

Teheran tvrdi da je njihov arsenal različitih tipova projektila sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije SAD ili regionalnih saveznika poput Izraela.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više