POLJSKA ODUSTALA: Ništa od plana primene člana 4. NATO ugovora

Novosti online

16. 11. 2022. u 21:30

POLjSKA je odustala od planova da primeni član 4. NATO sporazuma o hitnim konsultacijama, rekao je premijer Mateuš Moravjecki na poljskoj televiziji.

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Poljski mediji javili su 15. novembra uveče da su dve rakete pale na teritoriju zemlje. Prvo je Varšava izjavila da su ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO-a. Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je u sredu ocenio da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini .

- Tok događaja i informacije dobijene noću dovele su nas do zaključka da se ne radi o namernom napadu na Poljsku. Prema našim informacijama, nije bilo plana za napad na teritoriju Poljske. Prema našim informacijama u ovom trenutku. Zbog toga nismo pokrenuli 4. članak, već smo ga držali u rezervi - rekao je Moravjecki.

Istovremeno, poljski premijer je primetio da se Poljska stalno konsultuje sa NATO-om.

- U stvari, mi se stalno konsultujemo. Ali u okviru Vašingtonskog sporazuma o odbrani postoji član 4, koji obavezuje učesnike da se konsultuju u slučaju pretnje. Zajedno sa predsednikom, u savetu Komiteta za nacionalnu bezbednost kasno sinoć smo odlučili da ćemo proveriti preduslove za korišćenje člana 4. A ako jesu, onda bi naš ambasador (pri NATO – prim. aut.) imao priliku da to iskoristi - rekao je on.

Kako je u utorak saopštilo rusko Ministarstvo odbrane , tog dana nisu izvršeni udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Ministarstvo je navelo da su sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ raketa namerna provokacija u cilju eskalacije. Rusko ministarstvo odbrane je u sredu navelo da fotografije sa mesta incidenta objavljene u Poljskoj jasno pokazuju da su fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300 pali tamo - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više