CNN TVRDI: Ukrajinski vojni zvaničnici priznali da su oni ispalili raketu koja je pala u Poljskoj

P. Z. S. / rt.com

16. 11. 2022. u 19:30

UKRAJINSKI vojni zvaničnici rekli su svojim američkim i drugim zapadnim kolegama da su u utorak pokušali da presretnu rusku raketu u blizini mesta kobne eksplozije u Poljskoj, javio je CNN.

Foto: Printskrin/tviter/wolski_jaros

Dok je Kijev prvobitno okrivio Rusiju za eksploziju, zapadni lideri su od tada izjavili da je verovatno izazvao zalutali ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane.

Pozivajući se na američkog zvaničnika, voditelj CNN-a Jim Šjuto rekao je u sredu da je ukrajinska vojska obavestila svoje zapadne pristalice da je „pokušala da presretne rusku raketu u istom vremenskom periodu i blizu [mesta]“ „raketnog udara“ na Poljsku selo Przevovdov dan ranije.

-Nije jasno da se radi o [istoj] raketi koja je pogodila Poljsku, ali ovo je podstaklo tekuću procenu SAD, dodao je Šjuto.

Očigledno priznanje ukrajinske vojske označava dramatičan pad Kijeva od utorka, kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao incident „ruskim napadom na kolektivnu bezbednost“ NATO-a. U video izjavi, Zelenski je pozvao Zapad da kao odgovor postavi Rusiju „na njeno mesto“.

Međutim, u vremenu od eksplozije, zapadni pristalice Ukrajine gotovo su potvrdile da je projektil ispaljen iz Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i poljski predsednik Andžej Duda izjavili su da je eksploziju verovatno izazvao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane, a Duda je odlučio da ne poziva na hitne konsultacije prema članu 4 Ugovora o NATO-u.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je analiza ostataka na mestu eksplozije pokazala da je eksploziju izazvala raketa iz sistema PVO S-300, sistema iz sovjetske ere koji je postavila Ukrajina.

Poljska trenutno vodi istragu o eksploziji u kojoj su poginule dve osobe.

Eksplozija se dogodila tokom intenzivnog ruskog bombardovanja ukrajinskih komandnih centara i energetske infrastrukture. Rusija gađa Ukrajinu skoro svakodnevnim raketnim i bespilotnim udarima od oktobra, nakon onoga što je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao ukrajinskim „terorističkim napadima“ na rusku teritoriju.

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko nazvao je baraž od utorka „najmasovnijim granatiranjem [ukrajinskog] energetskog sistema“ od početka sukoba u februaru.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više