BRISEL NA OPREZU: Reakcije iz NATO-a i EU na rakete koje su pale u Poljskoj

G.Čvorović

16. 11. 2022. u 08:27

PAD dve rakete na poljsku teritoriju izazvao je seriju reakcija u EU i NATO-u.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Važno je da sve činjenice budu utvrđene – poručio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, posle razgovora s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u vezi sa „eksplozijama u Poljskoj”.

Stoltenberg je na Tviteru dodao da „NATO prati situaciju” i da su „saveznici u stalnim konsultacijama”. Istovremeno je izrazio saučešće porodicama poginulih koji mogu biti dovedeni u vezu s ovim eksplozijama.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je poručio da je „šokiran vestima o raketi ili drugoj municiji koja je ubila ljude na poljskoj teritoriji.”

- Moje saučešće porodicama. Uz Poljsku smo. U kontaktu sam sa poljskim vlastima, članovima Evropskog saveta i drugim saveznicima – napisao je na Tviteru.

Mišel je takođe poručio da će predložiti koordinacioni sastanak u sredu sa vođstvom EU koji su prisutni na sastanku G20 u Baliju, posle razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim. Predsednik Evropskog saveta je Moravjeckog „uverio u totalno jedinstvo i solidarnost EU u podršci Poljskoj.”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa svoje strane poručila da je u pripravnosti posle eksplozija.

- Izbliza pratimo situaciju i u kontaktu smo sa poljskim vlastima – poručila je šefica evropske izvršne vlasti.

Takođe, mađarski premijer Viktor Orban je za danas sazvao Savet odbrane.

Ministar odbrane Kristof Salaj Bobrovnički je poručio da je situacija neizvesna i da se ne zna tačno šta se dogodilo.

Francuski predsednik Emanuel Makron je naveo da je kontaktirao sa poljskim vlastima i da redovno prati razvoj događaja. Iz Jelisejske palate su poručili da Makron razmatra mogućnost sastanka danas na nivou lidera EU, imajući u vidu da je veliki deo saveznika prisutan na samitu u Indoneziji.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više