BRITANCI SE POVLAČE IZ MALIJA: Preti opasnost od Islamske države i Al Kaide

Novosti online

15. 11. 2022. u 00:46

VELIKA Britanija povlači trupe iz Malija ranije nego što je planirano zbog političke nestabilnosti u zemlji, rekao je ministar odbrane Džejms Hepi. Od 2020. godine oko 300 britanskih vojnika boravilo je u zemlji u okviru misije UN za zaštitu lokalnog stanovništva od islamističkog ekstremizma.

Foto Tanjug/AP

Hepi je rekao da su dva državna udara u Maliju u tri godine „potkopala“ napore.

On je takođe napao aktuelnu vladu Malija zbog saradnje sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner.

- Grupa Vagner je povezana sa masovnim kršenjem ljudskih prava, a partnerstvo vlade Malija sa Vagner grupom je kontraproduktivno za trajnu stabilnost i bezbednost u njihovom regionu - rekao je on poslanicima.

Operacija u Maliju je opisana kao "najopasnija mirovna misija na svetu", a od 2013. godine u njoj je život izgubilo 288 vojnika UN.

Dok su bile u regionu, britanske trupe su sprovodile izviđačke patrole velikog dometa protiv islamističkih militantnih grupa u toj oblasti kao što su Al Kaida i Islamska država.

Velika Britanija je poslednja zemlja koja je povukla svoje trupe iz Malija, a Francuska je prošle nedelje formalno okončala svoje decenijsko prisustvo.

Francuske trupe su bile u Maliju na zahtev tadašnje vlade, međutim, od preuzimanja vlasti 2020. godine, vojni vladari Malija su se posvađali sa Francuskom i umesto toga su se obratili Rusiji da im pomogne u borbi protiv islamističkih pobunjenika koji prave haos širom zemlje.

Postoje široko rasprostranjeni i verodostojni izveštaji da je ruska grupa plaćenika Vagnera pomagala Maliju, iako to nikada nisu zvanično priznali ni Rusija ni Mali.

Međutim, grupe za ljudska prava optužile su Ruse koji rade sa vojskom Malija za zločine, kao što je ubistvo oko 300 civila u aprilu.

U međuvremenu, islamistička pobuna, koja je bila opravdanje vojnika za preuzimanje vlasti, samo se pogoršavala.

Više od 4.000 ljudi je ubijeno u protekloj godini, a mnogi delovi zemlje su van kontrole vojne hunte Malija.

Britansko vojno povlačenje iz Malija bilo je neizbežno. Kada su Francuzi objavili da napuštaju svoju bivšu zapadnoafričku koloniju, bilo je neodrživo za UK da zadrži svoj mali kontingent, sa sedištem u udaljenom gradu Gao.

Uzeto zajedno, odlazak zapadnih snaga iz ove problematične sahelske nacije predstavlja nazadak za globalnu borbu protiv terorizma.

Pre deset godina Francuzi su požurili sa trupama da uspešno spreče Al-Kaidu da pregazi prestonicu.

Dejvid Kameron, tadašnji britanski premijer, obećao je da će Britanija odigrati svoju ulogu da spreči da postane izvorište džihadističkog terorizma.

Ali nedavni vojni udar uništio je odnose između Malija i zapadnih nacija koje pokušavaju da ojačaju svoju bezbednost. Lideri Malija stupili su u partnerstvo sa ruskom grupom Vagnerovih plaćenika.

Ne samo da su ovi bivši ruski vojnici optuženi da su počinili zločine u Africi, već je Vagner pokrenuo efikasnu kampanju na društvenim mrežama kako bi ubedio lokalne građane da proteraju Francuze.

I britanska i francuska vlada pokušavaju da stave hrabro lice na ovu strašnu situaciju, rekavši da će nastaviti da nadgledaju region iz obližnjih zemalja poput Nigera.

Ali istina je da je Zapad izgubio bitku za srca i umove u Maliju i sada postoji sve veći rizik da će džihadisti grupe Islamska država i Al-Kaide iskoristiti ovu situaciju u svoju korist - preneo je Bi-Bi-Si.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više