IZRAEL ODBIO SARADNJU: Ništa od istrage o smrti novinarke Al DŽazire sa SAD

Novosti online

14. 11. 2022. u 23:18

IZRAEL neće sarađivati sa Sjedinjenim Državama u istrazi o smrti novinarke Al Džazire koja je ubijena tokom operacije izraelske vojske u Dženinu na Zapadnoj obali i neće tolerisati mešanje u njene unutrašnje stvari, rekao je ministar odbrane Beni Gantc.

Foto: Printscreen

Sjedinjene Države su u ponedeljak obavestile Izrael da će sprovesti sopstvenu istragu o ubistvu novinarke Al Džazire Širin Abu Akle, koja je ubijena tokom izraelske vojne operacije u Dženinu u maju ove godine, preneo je Haarec. Istraga koju je otvorio FBI prepuna je napetosti između administracije predsednika Džoa Bajdena i aktuelne vlade Izraela, piše Aksios u ponedeljak.

- Odluka američkog Ministarstva pravde da istraži tragičnu smrt Širin Abu Akle je ozbiljna greška. Izraelske odbrambene snage su sprovele nezavisnu i profesionalnu istragu, čiji su nalazi predstavljeni američkoj strani. Jasno sam stavio do znanja  predstavnicima SAD da podržavamo vojnike ID , da nećemo sarađivati ni sa kim ni sa kakvim spoljnim istragama i nećemo dozvoliti mešanje u unutrašnje stvari Izraela - napisao je Gantc na svom Tviteru .

Pres služba izraelske vojske u septembru je saopštila da je vojni tužilac zaključio da nema opravdanja za otvaranje istrage vojne policije o incidentu sa smrću novinarke Al-Džazire Širin Abu Akle. Konstatovano je da je balističkim pregledom utvrđeno da je, zbog lošeg fizičkog stanja metka, teško utvrditi izvor iz kojeg je ispaljen. 

Novinarka je ubijena početkom maja dok je izveštavala o protivterorističkoj operaciji izraelske vojske u Dženinu na Zapadnoj obali. Kasnije se ispostavilo da je i Širin Abu Akle vlasnica američkog državljanstva.

Televizijski kanal Al Džazira i palestinske vlasti pozvale su na međunarodnu istragu o smrti novinarke. Postupci zvaničnog Vašingtona , pak, delimično su diktirani pritiscima na Bajdenovu administraciju od strane desetina demokratskih kongresmena i porodice Abu Akle, tražeći od vlasti da „učine više“ da pred lice pravde privedu počinioce - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više